Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Teflona premjers

Somijas valdību ir piemeklējusi krīze korupcijas skandāla dēļ — atklājušies sakari starp premjeru Mati Vanhanenu, viņa pārstāvēto Centra partiju un KMS grupas uzņēmējiem Divkārtējais Somijas premjers Mati Vanhanens (52), ilggadējs politiķis daudzus gadus tika raksturots kā neharismātisks un pat garlaicīgs.

Viņš tikpat kā nekad sabiedrībā nesmaidīja. Pilnīgs atturībnieks, kurš intervijās uzsvēris, ka viņam nepatīk alkohola garša. Savu prognozējamību un garlaicīgumu viņš reizēm, spriedzes pilnās politiskās situācijās, esot izspēlējis kā savu trumpi. Taču pēdējo pāris gados Vanhanena raibā dzīve atsver viņa rakstura pelēcību. Pērnā gada sākumā premjera bijusī mīļākā publicēja grāmatu par viņu intīmajām attiecībām. Bestsellers ar sarkastisko nosaukumu Premjera līgava un visai atklātie izklāsti par seksu, ko pavadījusi kartupeļu un steika maltīte, Vanhanena popularitāti pat vairoja. Daudziem somiem bija nepieņemama šāda ielaušanās premjera privātajā dzīvē, un viņa politiķa karjera no tās tika distancēta. Tagad Vanhanena reputācija ir brīvā kritienā. Premjers un viņa Centra (agrārā) partija atkal ir uzmanības centrā, taču cita, sabiedrībai principiālāka skandāla, dēļ. Valstī, kas tiek uzskatīta par vienu no vismazāk korumpētajām, ir iezīmējušies netīkami tuvi sakari starp valdošo koalīciju un atsevišķiem uzņēmējiem. Šo skandālu vēl vairāk sapiparojusi politiķu izvairīgā augstprātība attiecībā pret tiem sabiedrības pārstāvjiem, kas mēģina atšķetināt šos sakarus.

Ziedojumi un pateicība


Maijā Centra partijas parlamentārās grupas vadītājs Timo Kalli publiski paziņoja, ka viņš neatklās 2007.gada vēlēšanu ziedojumu avotus ar atrunu, ka par to viņu nevar sodīt, jo likums to neparedz. Pēc mediju sašutuma un spiediena Kalli atzinās, ka aptuveni 400 000 eiro, kas tikuši (galvenokārt, bet ne tikai) Centra partijas un Nacionālās Koalīcijas partijas kandidātiem, tostarp personīgi Vanhanenam, nākuši no KMS grupas biznesmeņu. Par Centra partijas sakariem ar KMS nojauta, jo organizācijas adrese sakrita ar kāda partijas biedra adresi. Vēlāk pat atklājās, ka organizācija tikusi dibināta Centra partijas ģenerālsekretāra birojā. Vahnanens publiski bija atbalstījis vienu no KMS biznesmeņiem, kad tas bija lūdzis atļauju būvēt jaunu iepirkšanās centru. Savukārt citi valdošie politiķi bija atbalstījuši uzņēmēja nacionālā goda titula piešķiršanu kādam citam šīs grupas biznesmenim. Turklāt vienīgā Zaļās partijas kandidāte, kas saņēma naudu no KMS, bija Merikuka Forsiusa — Vanhanena draudzene pirms 2007.gada vēlēšanām, kas vēlāk pārbēga uz Nacionālās Koalīcijas partiju. Pirms tam Vanhanens bija precējies ar Merju Vanhanenu, ar kuru viņam ir dēls un meita. Viņu negaidītā šķiršanās pirms trim gadiem nekādi neietekmēja reputāciju šim politiķim, kas sevi dēvēja par ģimenes cilvēku.

Par pašu Centra partiju Helsinku zviedru laikraksts Hufvudstadsbladet brīnās: "Centrs ir īpatnēja partija. Vecā agrārā partija ir atspēkojusi visus pareģojumus par tās norietu un lauksaimniecības nozīmes mazināšanos." Te jābilst, ka pēc 2007.gada marta vēlēšanām, Vanhanena partija knapi saglabāja vairākumu, zaudējot četras parlamenta vietas.

Pretrunīga tēva dēls


Vahnanenu ģimene ir izpelnījusies uzmanību jau pirms dēla romantiskajām un politiskajām dēkām. Premjera tēvs ir politisko zinātņu profesors Tatu Vanhanens, līdzautors pretrunīgajai grāmatai IQ and the Wealth of Nations jeb Inteliģences rādītāji un nāciju labklājība, kurā apgalvots, ka atšķirības nacionālajos ienākumos korelē ar atšķirībām nacionālajos inteliģences rādītājos.

Dēls, tāpat kā tēvs, pēc izglītības ir politologs, taču izvēlējās praktiskās politikas ceļu, 25 gadu vecumā kļūstot par Centra partijas Jaunatnes līgas priekšsēdētāju. Pēc profesijas Vanhanens ir žurnālists, ir strādājis par kādas vietējās avīzes redaktoru un pēc tam galveno redaktoru.

Kļūstot par parlamenta deputātu 1991.gadā, Vanhanens akcentēja drošības, ārpolitikas un ekoloģijas jautājumus. Piemēram, 1992.gadā viņš iestājās pret piektās atomelektrostacijas būvēšanu Somijā. Jau tad iezīmējās iespējama interešu konflikta situācija, jo vienlaikus viņš atradās kādas elektroenerģijas korporācijas valdē. Eiropas sadarbības jautājumos Vanhanens tiek raksturots kā eiroskeptiķis. Pats viņš labprātāk sevi apzīmē par eiropragmatiķi.

Kā politiķis Vanhanens tiek saukts par partijas liberālā spārna pārstāvi, tuvs ne vien zemniekiem, bet arī uzņēmējiem. Viņa valdība ir jau vairākkārt samazinājusi ienākumu un korporatīvos nodokļus. Savukārt martā Centra partija pieprasīja subsīdijas somu zemniekiem, lai segtu tos zaudējumus, kas viņiem radušies, beidzoties termiņam, kurā somu lauksaimniekiem Eiropas Savienības kopējā lauksaimniecības politikā bija dažas privilēģijas.

Viegli augstprātīgs


Jezga ap vēlēšanu finansēšanu un sakariem ar biznesu ir ieskicējušas viegli augstprātīgā Vanhanena tēlu. Tā ir īpašība, kas viņu vieno ar viņa priekšgājējiem Esko Aho un Pāvo Liponenu, tā somu premjeru raksturo Helsinku zviedru avīze Hufvudstadsbladet. Vanhanenu var raksturot arī kā paštaisnu un stūrgalvīgu. Viņš pats esot reiz atzinis, ka neklausās citu padomos. Kad 2006.gadā notika Somijas prezidenta vēlēšanas, Vanhanens, kas kandidēja tajās pats, zaudējis atbalstīja nevis koalīcijas partneru sociāldemokrātu kandidāti, bet Nacionālās Koalīcijas partijas kandidātu. Vanhanens var arī būt diezgan ass — viņš reiz ir salīdzinājis somu tabloīdus ar VDK un Stasi — padomju un austrumvācu slepenajiem dienestiem.

Huvfudstadsbladet arī raksta: "Iepriekšējā parlamentārajā periodā partijas līderis premjers Mati Vanhanens bija īsts teflona cilvēks. Visa kritika lija no viņa nost, un viņš varēja cirpt laurus ar savu lietišķuma un prātīguma tēlu. Pat šķiršanās vai romāni nespēja to iedragāt." Tagad atliek tikai vērot, vai no teflona Vanhanena notecēs arī vēlēšanu skandāla samazgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits