Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Terora akts Kairā kaitē Ēģiptes tūrisma nozarei

Teroristi uzspridzina bumbu tūristu iecienītā Kairas rajonā

Ēģiptes varas iestādes pastiprinājušas drošības pasākumus valsts galvaspilsētā Kairā, lai nomierinātu ārzemju tūristus, kas raizējas par terorisma briesmām. Tūristu iecienītā pilsētas rajonā svētdien vakarā notika sprādziens, kurš nonāvēja kādu tūristi no Francijas un ievainoja vairāk nekā 20 cilvēku. Ēģiptes tūrisma nozare jau ieslīgusi krīzē pasaules ekonomikas problēmu dēļ, tādēļ terorisma pastiprināšanās būtu nelaikā.

Kairas sprādzienā visvairāk cietusi Francijas pusaudžu grupa, kura bija ieradusies izbaudīt atpūtu Ēģiptē. Pirmdien viņi plānoja atgriezties dzimtenē, bet svētdien vakarā vēl devās uz slaveno Han el Halili tirgu, lai iegādātos suvenīrus. Šis senais tirgus ir ļoti iecienīts tūrisma objekts. Šeit bērnus pārsteidza teroristu sarīkotais sprādziens. "Atskanēja ļoti spēcīgs sprādziens. Visapkārt bija kliedzieni un asinis. Mēs metāmies bēgt," vēsta ekskursijas dalībniece Romī Žaniva. Sprādzienā nogalināta 17 gadu veca meitene. Ievainoto vidū ir ne tikai Francijas, bet arī Saūda Arābijas, Vācijas un Ēģiptes pilsoņi.

Ekstrēmistu motīvs


Aculiecinieki vēsta, ka divas bumbas no jumta nomestas uz ielas. Viena no bumbām nav sprāgusi. Taču citi avoti ziņo, ka spridzeklis bija paslēpts zem soliņa. Ēģiptes varas iestādes aizturējušas vismaz 11 cilvēku, lai nopratinātu par iespējamo saistību ar uzbrukumu, ziņo Reuters.

Ēģiptiešu advokāts Montasers el Zajats, kurš tiesā aizstāvējis islāma ekstrēmistus, intervijā telesabiedrībai Al Jazeera pieļāvis, ka uzbrukums varētu būt saistīts ar neseno Izraēlas ofensīvu Gazas joslā. Islāma ekstrēmisti kritizēja Ēģiptes valdību par nepietiekamo atbalstu palestīniešiem. "Izskatās, ka šo sprādzienu sarīkoja jauni, nepieredzējuši amatieri, kuru emocijas uzkurināja notikumi Gazā," spriež M.el Zajats.

Tūrisma krīze


Ēģiptē kopš 90.gadu sākuma notikuši vairāki uzbrukumi, kas bija vērsti pret ārzemju tūristiem. Tomēr pēdējos gados stāvoklis Ēģiptē bijis salīdzinoši mierīgs. Kairā šis uzbrukums bija pirmais kopš 2005.gada, kad sprādziens tirgū nogalināja trīs rietumvalstu tūristus.

Ēģiptes tūrisma nozares vadība raizējas, ka terorisma briesmu pastiprināšanās kaitēs Ēģiptes tēlam un atturēs tūristus apmeklēt šo valsti. Tas būtu ļoti nepatīkams pavērsiens Ēģiptei, kur tūrisms ir ārkārtīgi svarīgs ienākumu avots. Pagājušogad šo valsti apmeklēja 13 miljoni tūristu, kas nodrošināja 11 miljardus ASV dolāru ienākumus. Tagad tūristu plūsma samazinās, jo pasauli skārusi ekonomikas krīze, kas daudziem ceļotājiem likusi ietaupīt uz ceļojumu rēķina. Ēģiptes tūrisma nozares eksperti prognozē, ka šogad tūristu skaits samazināsies par 15—20%.

Pēc nozares speciālistu domām, Kairas terora aktam tomēr nebūs ilgstošas iedarbības uz tūristu pieplūdumu. Daudzi tūristi ir norūdījušies pret briesmām. "Brokastu laikā mēs uzzinājām par uzbrukumu, bet tas mani nenobiedēja. Šādas lietas var notikt visur," aģentūrai AFP stāsta tūriste Luīza Godēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits