Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ukrainā atsauc apmelošanas kriminalizācijas likumprojektu

Ukrainas parlaments otrdien atcēlis iepriekšpieņemto lēmumu, ar kuru par apmelojumiem un aizvainojumiem bija noteikta kriminālatbildība, vēsta izdevums Ukrainskije Novosti.

Attiecīgais likumprojekts, kuru bija izstrādājuši valdošās Reģionu partijas deputāti, noņemts no darba kārtības. Kā norāda "Ukrainskije Novosti", dokuments dzēsts no Augtākās radas likumu reģistra. Par to, lai lēmums par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā tiktu atcelts, nobalsoja 349 deputāti.

Reģionu partijas deputāta Vitālija Žuravska ierosinātajā likumprojektā bija noteikts, ka par apmelošanu cilvēkam var piespriest naudas sodu, labošanas darbus vai arī līdz pieciem gadiem cietumā. Par personas apvainošanu bija paredzēts naudassods vai labošanas darbi līdz vienam gadam. Dokuments izsauca asu opozīcijas un žurnālistu kritiku, kas pauda bažas, ka likums kļūs par instrumentu varas rokās, lai izrēķinātos ar oponentiem.

"Katrs varas muļķis, kad vien gribēs sodīt žurnālistu, ies uz tiesu, iedos tiesnesim naudu, un ar to žurnālistam viss būs beidzies," skaidrojot likumprojekta bīstamību, norādīja opozīcijas deputāts Jurijs Stecs. "Savukārt visi pārējie žurnālisti lieku reizi neaiztiks šos varas neliešus, baidoties nokļūt cietumā."

Ukrainas mediji organizēja kampaņu pret "melu likumprojektu". Uz šī fona pat valdošās partijas likumdevēji sāka no skandalozā dokumenta distancēties, norādot, ka runa ir par deputāta Žuravska privātu iniciatīvu. Arī prezidents Viktors Janukovičs iestājās pret apmelošanas kriminalizāciju. Galu galā likumprojekta autors paziņoja, ka nolēmis to atsaukt.

Jāatgādina, ka lielākie Ukrainas laikraksti un telekanāli pagājušajā nedēļā savās tīmekļa vietnēs bija izvietoja melnus reklāmas laukumus, šādi protestējot pret mediju brīvību ierobežojošo likumprojektu, kurā noteikta kriminālatbildība par apmelošanu. "Aizstāvi savas tiesības zināt. Saki "nē" likumam par meliem," sauklī, kas attēlots uz melna fona zem restota loga attēla, aicināja akcijas organizētāji. "Likums šajā valstī iznīcinās izteiksmes brīvību, jo tas daudzus žurnālistus piespiedīs izbeigt jelkādu varasiestāžu kritiku, ņemot vērā, ka to varēs kvalificēt kā apmelošanu," atklātā vēstulē parlamentam norādīja mediji.

Likumprojekts izraisīja protestus Ukrainā, kur mediju brīvība tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem 2004. gada Oranžās revolūcijas ieguvumiem. Ukrainas opozīcijas mediji, it sevišķi jau Ukrainska Pravda, vairākkārt kritizējuši prezidenta Janukoviča greznības kāri. Asa kritika veltīta ar plašu vērienu izbūvētajai Janukoviča muižai Mežigirje.

Tuvojoties 28.oktobrī paredzētajām Ukrainas parlamenta vēlēšanām, debates ap "melu likumprojektu" vēl vairāk saasināja attiecības starp Janukoviču un opozīciju, kuru vada ieslodzījumā turētā ekspremjere Jūlija Timošenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits