Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ukrainā gaidāmi Janukoviča atbalstītāju un pretinieku protesti

Kijevā svētdien paredzēti Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāju un pretinieku protesti, radot bažas par iespējamām sadursmēm.

Kijevas Neatkarības laukumā naktī uz svētdienu turpināja atrasties vairāki tūkstoši opozīcijas aktīvistu, bet svētdien pusdienlaikā izsludināts apjomīgs mītiņš, kurā gaidāmi simtiem tūkstoši protestētāju. Pagājušā svētdienā uz masu protestu akciju ieradās aptuveni 200 000 Janukoviča pretinieku.

Savukārt netālajā Eiropas parkā pie parlamenta ēkas notiks Janukoviča Reģionu partijas atbalstītāju mītiņš.

Abās protestētāju nometnēs svētdienas rītā valda mierīga atmosfēra, turklāt starp abiem laukumiem izvietotas barikādes.

Kā ziņo Interfax, Marijas laukumā cilvēki ierodas "organizētās kolonās", nesot rokās Reģionu partijas karogus, plakātus ar uzrakstiem, no kurienes viņi ieradušies, un Ukrainas karogus. Parkā vērojams neliels skaits miliču, taču netālu novietoti vairāki autobusi ar likumsargiem.

Ieslodzītās opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko partijas vietnē teikts, ka svētdienas mītiņā piedalīsies "opozīcijas partiju līderi, sabiedrībā pazīstamas personas un ārvalstu viesi, tostarp amerikāņu senatori".

Sestdien Kijevā ieradās republikāņu senators Džons Makeins, kas tikās opozīcijas politiķi Vitāliju Kļičko, opozīcijas partijas Batkivščina (Tēvzeme) līderi Arsēniju Jaceņuku un Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība Svoboda (Brīvība) parlamenta frakcijas vadītāju Oļegu Tjagņiboku.

Sestdienas vakarā Neatkarības laukumā vairāki desmiti tūkstošu cilvēku apmeklēja Ukrainas populārās grupas Okean Elzi koncertu, kas tika veltīts ievainotajiem protestētājiem.

Mēģinot nogludināt nesaskaņas ar opozīciju, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs par vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu naktī uz 30.novembri sestdien no amata atcēla Kijevas mēru Aleksandru Popovu.

Amatu zaudējis arī Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Vladimirs Sivkovičs.

Lēmums pieņemts pamatojoties uz "aizdomām par iesaistīšanos cilvēktiesību pārkāpumos", teikts prezidenta paziņojumā.

Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Pašonka žurnālistiem paziņoja, ka abas atceltās amatpersonas "piespieda Kijevas policijas priekšnieku pielietot vardarbību" pret demonstrantiem Neatkarības laukumā, kuri protestēja pret Janukoviča lēmumu atteikties parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Janukovičs nākamajā nedēļā dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits