Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ukraina varētu bez maksas saņemt 16 miljonus vakcīnu pret Covid-19 devu

Ukraina ar globālās iniciatīvas Covax starpniecību varētu bez maksas saņemt 16 miljonus vakcīnu pret Covid-19 devu, paziņojis Ukrainas galvenais sanitārais ārsts Viktors Ļaško.

Intervijā radiostacajai NB viņš norādījis, ka Ukraina garantēti varēs ar "Covax" starpniecību saņemt astoņus miljonus vakcīnu devu, taču tiek turpinātas sarunas, lai šo daudzumu divkāršotu.

"Ir iespēja, ka Ukrainai šā mehānisma ietvaros piešķirs 16 miljonus devu. Par to notiek sarunas, taču pagaidām garantiju nav. Astoņi miljoni ir simtprocentīgi garantēti,  16 [miljoni] - tā ir potenciālā iespēja," sacījis Ļaško.

"Viss ir atkarīgs no "Covax" portfelī nonākošo vakcīnu cenas," paskaidrojis Ļaško.

Iepriekš Ukrainas Veselības ministrijas Sabiedrības veselības centra direktora pienākumu izpildītājs Ihors Kuzins  sacījis, ka iniciatīvas "Covax" ietvaros Ukraina saņems kompānijas "AstraZeneca" vakcīnas, kuras ir vienas no lētākajām.

Tikmēr prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukraina pastāvigi risina sarunas par iespējām saņemt Covid-19 vakcīnas.

"Veselības ministrija pastāvīgi ved sarunas ar daudziem Rietumu partneriem - gan "Moderna", gan "Astra Zeneca", gan ar Ķīnas ražotājiem, gan ar Eiropas ražotājiem par vakcīnu piegādēm," šonedēļ sacījis Zelenskis žurnālistiem darba vizītes Zaporižjas apgabalā laikā.

Pēc viņa teiktā, garantētos astoņus miljonus vakcīnu devu Ukraina saņems nākamā gada otrajā vai trešajā ceturksnī, bet pirmā partija gaidāma jau pirmā ceturkšņa beigās.

Bezmaksas vakcinēšana pret Covid-19 Ukrainā paredzēta tikai riska grupām, tādām kā mediķi, militārpersonas, pedagogi, gados veci cilvēki, sociālās aprūpes iestādēs dzīvojošie, kā arī cilvēki ar hroniskām slimībām.

Ukrainā ir apmēram 40 miljoni iedzīvotāju. Lai iegūtu imunitāti, ir nepieciešamas divas vakcīnas devas.

ANO Pasaules Veselības organizācija izveidojusi globālo iniciatīvu "Covax", kas apvieno valdības, zinātniekus un ražotājus, lai nodrošinātu, ka vakcīnas pret Covid-19  būtu pieejamas arī tām valstīm, kuras pašas nespēj izstrādāt vakcīnas vai tās nopirkt. Iniciatīvas pamatprincips ir tāds, ka bagātākie finansē nabadzīgākos. Šajā iniciatīvā ir iesaistījušās vairāk nekā 150 valstu, tostarp Eiropas Savienības valstis. Iniciatīvā nepiedalās ASV un Ķīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits