Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Upuru skaits Mjanmā pārsniegs simts tūkstošus

Palīdzības organizētājiem nākas saskarties ar Mjanmas huntas pretdarbību

Vairāk nekā simttūkstoš mirušo, daudzkārt vairāk ievainoto un miljons bezpajumtnieku ir pagaidām precīzākā zināmā Mjanmas ciklona bilance. Valstī valdošie militāristi joprojām nav piešķīruši vīzas daudziem ārzemju glābējiem, neļaujot iegūt precīzākas ziņas par nāvējošās stihijas patieso kaitējumu. ASV, Lielbritānija un piecas citas valstis tāpēc aicina ANO Drošības padomi sūtīt uz Mjanmu papildspēkus, negaidot huntas piekrišanu.

"Mums vajag pārtiku, ūdeni, apģērbu un pajumti," Reuters sacīja Bogalajā sastaptais vietējais zvejnieks Zavs Vins. Lai nokļūtu līdz tuvākajai pilsētai, viņam dzimtajā ciematā vispirms nācās starp ūdenī peldošajiem līķiem sameklēt laivu, bet pēc tam divas stundas irties līdz Bogalajai. "Ja neko nesaņemsim, mēs nomirsim badā," viņš apgalvoja. Daudzus cietušos apdraud arī infekcijas slimības.

ANO Pasaules pārtikas programma trešdien un ceturtdien uz Iravadi upes deltu ar helikopteriem nogādāja septiņas tonnas augstas uzturvērtības sausiņu, kā arī ūdeni, pirmās palīdzības komplektus un citas izdzīvošanai nepieciešamas lietas. Tomēr vēl vairākiem jau piekrautiem lidaparātiem nākas gaidīt Mjanmas atļauju palīdzības sniegšanai. Daudzi glābēji, kuri jau ieradušies Dienvidaustrumāzijā, to bez panākumiem gaida jau vairāk nekā 48 stundas, raksta AP. "Mēs varam ierasties valstī stundu vai pat minūšu laikā," ceturtdien apgalvoja Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē.

Vietējā valdība nav paskaidrojusi savu vilcināšanos. Cilvēktiesību grupa Birmas projekts to pamato ar huntas bažām par kaitīgo ārvalstu ietekmi. "Militārie līderi neuzticas ārzemniekiem un baidās no ārvalstu ietekmes," Bloomberg stāstīja organizācijas vadītāja Maurīna Auna-Tvina.

Šāda huntas rīcība izraisījusi vairāku rietumvalstu neapmierinātību. "Mūsuprāt, ANO pienācis laiks iejaukties. Ja mēs neko nedarīsim, cilvēki turpinās mirt, epidēmijas turpinās izplatīties, un tā būs katastrofa," preses konferencē sacīja Francijas vēstnieks ANO Žans Moriss Ripērs. Tomēr priekšlikumam iesūtīt valstī glābējus pret huntas piekrišanu iebilda Krievija, Ķīna un Dienvidāfrika, un tas netika pieņemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits