Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Uz Irānas aizturētā britu tankkuģa ir viens Latvijas valstspiederīgais

Uz Irānas aizturētā britu tankkuģa ir viens Latvijas valstspiederīgais, teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Latvijas Ārlietu ministrija apstiprina, ka Irānas varasiestādes 19. jūlijā Hormuzas jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi Stena Impero, kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Pašlaik tiek darīts viss, lai atbrīvotu Latvijas valstspiederīgo. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārējā dienesta atbalstu, panākot Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

Tāpat Latvija šodien vērsīsies pie Irānas Islāma Republikas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi, informē ministrijā.

Rinkēvičs aģentūrai LETA atzina, ka situācijas atrisināšanā iesaistītas ES un britu amatpersonas, kā arī Latvijas diplomātiskais korpuss, un saziņai veltīta visa aizvadītā nakts. Viņš apliecināja, ka ministrija darīs visu, lai Latvijas valstspiederīgo atbrīvotu.

Pašlaik gan ministrijai nav informācijas par jūrnieku stāvokli uz sagrābtā kuģa. Zināms vien, ka kuģis atrodas Irānas ostā. Taču, tiklīdz ministrija iegūs jaunāku informāciju, Rinkēvičs solīja par to informēt.

Ministrs pauda, ka šāda kuģu sagrābšana nav pieņemama, un situācija nav pati vienkāršākā.

Pēc ministra teiktā, notikušais ir atbilde uz Irānas tankkuģa arestu, jo tas tika vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.

Jau vēstīts, ka Irānas varas iestādes piektdien sagrābušas divus britu tankkuģus Hormuza šaurumā. Otrais sagrābtais kuģis vēlāk tika atbrīvots.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants sacīja, ka ir ārkārtīgi nobažījies par šiem incidentiem, kas notikuši, pēdējās nedēļās pieaugot saspīlējumam kuģniecībai svarīgajā šaurumā. "Šīs [kuģu] sagrābšanas ir nepieņemamas," teica Hants.

Sākotnēji tika ziņots par viena tankkuģa sagrābšanu.

Irānas Revolucionārā gvarde sagrābusi britu tankkuģi Stena Impero un šobrīd tas dodas ziemeļu virzienā uz Irānas krastu, piektdien paziņojis kuģa īpašnieks Stena Bulk un uzņēmums Northern Marine Management. Īpašnieki arī ziņoja, ka šobrīd ar tankkuģi nevar sazināties.

Arī Irānas Revolucionārā gvarde apstiprinājusi, ka sagrābusi britu tankkuģi, kas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

Stena Bulk pavēstīja, ka kuģi ap plkst.18.00 pēc Latvijas laika sagūstījušas irāņu ātrlaivas un helikopters. Uz kuģa atrodas 23 apkalpes locekļi.

Lielbritānija apstiprināja, ka pirmais no sagrābtajiem kuģiem ir reģistrēts šajā valstī. Otrs kuģis Mesdar brauc zem Libērijas karoga, bet pieder britu kompānijai Norbulk Shipping.

Norbulk Shipping piektdienas vakarā paziņoja, ka Irāna atbrīvojusi tās sagrābto tankkuģi Mesdar.

Hormuza jūras šaurums Persijas jūras līcī ir viens no svarīgākajiem naftas transportēšanas ceļiem, un tur pēdējā laikā notikušie incidenti ievērojami vairojuši spriedzi reģionā.

Īpaši saspīlētas kļuvušas Irānas attiecības ar ASV un Lielbritāniju.

Jūlija sākumā pie Gibraltāra britu varasiestādes arestēja Irānas tankkuģi, kas tiek vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

melnais humors
m
Nu, un tad? Lai ir.
ļuļa
ļ
interesanta leksika, kas robežojas ar smadzeņu skalošanu. briti gibraltārā irānas kuģi "aiztur", savukārt ļaunie irāņi "sagrābj" un vēl nelikumīgi. briti, ko, likumīgi sagrāba irānas kuģi? paši sāka cūkoties, tad lai tagad nevaimanā, ka irāna atbild ar tieši to pašu.
zvirbulēns
z
Rinkēvič, Tu tikai, lūdzu, vēl savā trakumā nepiesaki karu Irānai....tā saucamais Latvijas valsts piederīgais jau sen nav Latvijai piederīgais, viņš nemaz nav lūdzis, lai šo atbrīvo... Lielbritānija, Rinkēvčs, tiks galā ar šo problēmiņu, i kuģi atbrīvos, i cilvēciņus uz kuģa atbrīvos...viss notiks i bez tavām pamācībām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits