Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vācieši sāk just piena streiku ietekmi

Vācijas zemnieki pieprasa, lai viņiem maksātu 0,43 eiro (30 santīmu) par litru piena.

Vācijas lielveikalu plauktos arvien retāk var atrast pienu, jo zemnieku streika dēļ faktiski apturēta piena pārstrāde un piegāde veikaliem. Līdzīgs liktenis varētu piemeklēt arī sviestu, saldējumu un citus piena produktus. Zemnieku rīkotās protesta akcijas vēršas plašumā un ceturtdien sasniedza arī galvaspilsētu Berlīni, kur pie Brandenburgas vārtiem simtiem zemnieku protestēja pret zemo piena iepirkuma cenu.

Lielveikali piekāpjas


Zemnieku streiks turpinās jau vairāk nekā nedēļu, un vācieši ir redzējuši, kā piens tiek izliets grāvī, izmantots lauku mēslošanai un govju barošanai, nevis nodots pārstrādātājiem. Šādas ainas izraisījušas pretrunīgu reakciju, jo daudzi uzskata, ka ir noziedzīgi izliet pienu grāvī, kamēr miljoniem cilvēku pasaulē cieš badu. Taču laikraksts Die Welt secina: "Neviens zemnieks no laba prāta neiznīcina sava darba augļus. Zemnieki to dara izmisuma dēļ."

Vācijas zemnieki žēlojas, ka piena iepirkuma cena ir pārāk zema. Viņi vēsta, ka degvielas un mājlopu barības cenu kāpums draud izputināt daudzus zemniekus, ja viņi nesaņems lielāku atlīdzību par darbu. Pašlaik zemniekiem par litru piena maksā no 0,25 līdz 0,35 eiro (18 līdz 25 santīmus), cena ir atkarīga no Vācijas reģiona. Zemnieku apvienība BDM pieprasa, lai minimālā iepirkuma cena tiktu palielināta līdz 0,43 eiro (30 santīmu) par litru.

Zemnieki uzskata, ka viņiem tiek pārāk maza daļa no naudas, ko pircējs par litru piena samaksā veikalā. Vācijas zemnieki aprīļa beigās saniknoti reaģēja uz lielāko tirdzniecības tīklu Aldi un Lidl lēmumu samazināt veikalos tirgotā piena cenu no 0,73 eiro (51 santīms) līdz 0,61 eiro (43 santīmi) par litru. Reaģējot uz zemnieku protestiem, Lidl tirdzniecības tīkls tagad nolēmis palielināt cenu līdz 0,71 eiro (50 santīmiem). Lidl palielinās arī sviesta cenu, pieliekot klāt 0,2 eiro (14 santīmu) par 250 gramu paciņu.

Piena upes


Vācijā ar piena lopkopību nodarbojas ap 100 000 zemnieku. no kuriem ap 33 000 apvienojušies BDM, informē Der Spiegel. Zemnieku apvienība cenšas izmantot savu ietekmi, lai panāktu zemniekiem izdevīgus noteikumus. "Piens ir vara, un mums ir piens," teicis BDM vadītājs Romualds Šābers. Zemnieki ar traktoriem daudzviet bloķējuši piebraukšanu piena pārstrādes uzņēmumiem. Pārstrādātāji vēsta, ka tas viņiem sagādājis vismaz 50 miljonu eiro lielus zaudējumus. Viņi uzskata, ka blokāde ir pretlikumīga, un draudējuši iesūdzēt zemniekus tiesā. R.Šābers gan apgalvo, ka drīzumā zemnieki varētu atjaunot piena piegādi.

Vācijas lauksaimniecības ministrs Horts Zēhofers aicina pēc iespējas ātrāk atrisināt konfliktu. Viņš uzsver, ka Vācija nedrīkst kļūt atkarīga no piena importa. Zemnieku neapmierinātības cēlonis daļēji skaidrojams ar Eiropas Savienības lēmumu palielināt piena ražošanas kvotas. Tas veicināja piena cenas samazināšanos. H.Zēhofers brīdināja, ka kvotu palielināšana varētu radīt "piena upes un sviesta kalnus". Zemnieku protesta akcijas pret zemo piena iepirkuma cenu notikušas arī Latvijā, Šveicē un citās valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits