Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vandāļi atstāj aizvainojošus uzrakstus uz Mošes Dajana kapa

Nezināmi vandāļi 16. oktobra naktī atstājuši aizskarošu uzrakstu uz Mošes Dajana – Izraēlas militārā un politiskā darbinieka, valsts aizsardzības ministra Sešu dienu un Pastarās dienas karu laikā, kapa vietas, vēsta aģentūra AFP. Atbildību par M. Dajana kapa apgānīšanu pagaidām neviens nav uzņēmies.

Kā pavēstījuši aculiecinieki, uz kapa plāksnes ivritā rakstīts: „Sakāves ministrs. Kritušo vārdā.” Incidents notika M. Dajana, kurš mira no sirdslēkmes 1981. gada 16. oktobrī, nāves 31. gadadienā.

Izraēlas labēji uzskata, ka tieši M. Dajans ir galvenais atbildīgais par lielo skaitu upuru Izraēlas karavīru vidū 1973. gada Pastarās dienas kara laikā. M. Dajanu vaino, ka arābu uzbrukuma priekšvakarā viņš atsacījās sākt mobilizāciju un dot pretiniekiem preventīvu triecienu. Šo lēmumu rezultātā kara sākuma posmā Izraēlas armijai nācās atkāpties, ciešot ievērojamus zaudējumus.

Bijušā Izraēlas aizsardzības ministra meita Jaela Dajana intervijā vietējiem plašsaziņas līdzekļiem paziņoja, ka viņas ģimene ir pieradusi pie tamlīdzīgām agresijas izpausmēm. Viņasprāt vandāļi 1973. gada kara laikā bojā gājušo karavīru tuvinieki. „Viņiem joprojām vajag kādu, kuru vainot notikušajā,” izteicās J. Dajana, piebilstot, kas cer uz kapa apgānītāju saukšanu pie atbildības.

M. Dajans kļuva slavens 1967. gada Sešu dienu kara laikā, tomēr viņa darbības nākošā lielā Izraēlas konflikta ar arābiem laikā izsauca plašu kritiku Izraēlas sabiedrībā. 1973. gada kara laikā krita vai tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts vairāk nekā 2500 Izraēlas armijas karavīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits