Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Venecuēlā tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju protestē pret Maduro uzvaru vēlēšanās

Pirmdien Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju protestēja pret Nacionālās Vēlēšanu padomes lēmumu apstiprināt šogad mirušā valsts līdera Ugo Čavesa protežē un līdzšinējā prezidenta pienākumu izpildītāja Nikolasa Maduro uzvaru svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās. Lai izklīdinātu protestētājus, policija pat izmantojusi asaru gāzi.

Jau vēstīts, ka opozīcijas virzītais prezidenta amata pretendents Enrike Kapriless ir atteicies atzīt savu sakāvi un pieprasījis pārskaitīt balsis. Opozīcija iecerējusi otrdien un trešdien protestus turpināt.

Maduro, kurš iepriekš paziņoja, ka gatavs vēlēšanu rezultātu pārbaudei, aicinājis arī savus atbalstītājus protestēt šajās dienās un izteicies, ka Kaprilesa prasība pārskaitīt visas balsis ir "buržuja kaprīze". Saskaņā ar Nacionālās Vēlēšanu padomes datiem Maduro svētdien ieguvis 50,75% balsu, bet Kapriless - 48,97%. Abus kandidātus šķir 265 000 balsu.

Jāpiebilst, ka Maduro uzvara ar tik nelielu pārsvaru ir pārsteigums, jo vēl pagājušajā nedēļā socioloģiskās aptaujas rādīja, ka viņš varētu iegūt pat par 10% balsu vairāk nekā Kapriless.

Kapriless vēlas, lai Nacionālā Vēlēšanu padome pārskaita visas balsis un aicinājis savus atbalstītājus protestēt, lai parādītu pasaulei savas dusmas. Kaprilesa prasību pārskaitīt balsis atbalsta arī ASV un Vašingtonai lojālā Amerikas valstu organizācija (OAS).

Tikmēr Venecuēlas Nacionālās vēlēšanu padomes prezidente Tibisaja Lucena aizstāvējusi elektronisko balsošanas sistēmu, kāda izmantota svētdien aizvadītajās vēlēšanās, un ieteikusi opozīcijai iet juridisku ceļu, nevis izmantot draudus, lai apstrīdētu rezultātus.

Jaunais Venecuēlas prezidents zvērestu nodos piektdien, 19.aprīlī, un jaunā prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2019.gada janvārī. Krievija, Kuba un Ekvadora un citas šogad mūžībā aizgājušā Čavesa sabiedrotās valstis jau apsveikušas Maduro ar uzvaru vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits