Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Venecuēlas referendumā atbalsta teritoriālās pretenzijas uz Gajānas reģionu

Dienvidamerikas valsts Gajānas iedzīvotāji izgājuši protestos ielās, liekot valsts prezidentam nākt klajā ar paziņojumu par to, ka valsts robežas ir drošas, pēc tam, kad nedēļas nogalē notikušajā referendumā kaimiņvalstī Venecuēlā pārliecinošs vairākums nobalsoja par priekšlikumu, ka ar naftas atradnēm bagātajam Gajānas Esekibo reģionam jāpieder Venecuēlai, vēsta France24.com.

Venecuēlas Nacionālās vēlēšanu padomes priekšsēdētājs Elviss Amoroso paziņoja, ka konsultatīvajā referendumā 95% balsojušo pārliecinoši atbalstījuši Venecuēlas teritoriālās pretenzijas uz Esekibo. Referendumā piedalījušies ap 10,5 miljoniem no 20,7 miljoniem Venecuēlas balsstiesīgo iedzīvotāju. Velēšanu iecirknī pat pagarināja darba laiku par divām stundām, lai visi varētu paspēt nobalsot. "Šī ir nacionālās suverenitātes nostiprināšanas diena, cilvēki ir lepni nobalsojuši," uzrunājot tautu valsts televīzijā svētdienas vakarā, paziņoja Venecuēlas aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino. Referendumā bija jāatbild uz pieciem jautājumiem, ieskaitot priekšlikumu izveidot Venecuēlas provinci ar nosaukumu Gajāna Esekibo un priekšlikumu piešķirt Venecuēlas pilsonību šīs provinces iedzīvotājiem.

Venecuēlas valdība gan pirms tam izteikusies, ka negrasās iebrukt bijušajā britu kolonijā Gajānā un anektēt Esekibo teritoriju. Eksperti arī atzīmējuši, ka, neraugoties uz juridiski nesaistošā referenduma iznākumu, nekas Esekibo statusā tuvākā laikā nemainīsies. Turklāt paša Esekibo iedzīvotāji šādā referendumā nav piedalījušies.

Tomēr Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība, kas pašlaik saskaras ar milzīgām ekonomikas problēmām, svētdien izplatīja video, kurā apgalvo, ka daļa Gajānas iedzīvotāju vēlētos atrasties Venecuēlas pārvaldījumā.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm saasinājās septembrī, kad Gajāna paziņoja, ka sāk naftas ieguves vietu okeānā apgūšanu. Oktobrī arī tika paziņots par liela naftas lauka atklāšanu. Tā naftas apjoms esot līdzīgs Kuveitā pieejamās naftas apjomam.

Gajānas prezidents Irfāns Ali svētdien paziņoja, ka viņa valdība strādā pie tā, lai valsts robežas un tās iedzīvotāji būtu drošībā, un viņš pauda pārliecību, ka gajaniešiem neesot no kā baidīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits