Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Viļņas samitā jāiztiek bez līguma ar Ukrainu

Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samits, kas šodien un rīt notiek Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, gaidāms krietni piezemētāks, nekā Eiropas līderi cerējuši, jo Ukraina negaidīti atteikusies parakstīt ilgi loloto asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, kas bija uzlūkots kā svarīgākais samita notikums. Kijevas izvēle par labu ciešākai sadarbībai ar Krieviju sarūgtinājusi līderus Eiropas varas gaiteņos un likusi apjaust, ka svarīgākais samita notikums - līgums ar Ukrainu - tomēr izpaliks.

ES 2009. gadā izziņoja Austrumu partnerības programmu, par mērķi izvirzot ciešāku sadarbību ar sešām Austrumeiropas un Dienvidkaukāza valstīm: Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

No četrām valstīm, ar kurām 28. un 29. novembra samitā bija cerēts noslēgt vienošanās, tas tiks darīts tikai ar Moldovu un Gruziju. Ar tām parafēs asociācijas līgumus, ievadot sagatavošanās posmu līgumu parakstīšanai. Paredzēts, ka ES asociācijas līgumus ar Moldovu un Gruziju varētu noslēgt 2014. gadā.

Armēnija septembrī paziņoja, ka dod priekšroku Krievijas kūrētajai Muitas savienībai, kurā ir arī Kazahstāna un Baltkrievija. Ukraina, ar kuru bija nonākts jau līdz asociācijas līguma parakstīšanai, pārdomāja pagājušajā nedēļā, atzīstot, ka uz šādu soli to pamudinājusi Maskava.

Ukrainu pārņēmuši plaši proeiropeiski noskaņoto iedzīvotāju protesti. Premjers Mikola Azarovs paziņojis, ka Ukraina aizvien vēlas parakstīt asociācijas līgumu, taču darīs to tikai tad, kad tas "atbildīs Kijevas interesēm", vēstīja ziņu aģentūra AFP.

Samitā plānots parakstīt līgumu par vīzu atvieglojumiem ar Azerbaidžānu. Eiropas Komisija (EK) pieļāvusi, ka pēc samita šāds līgums varētu tikt rosināts arī ar Moldovu, kas, pateicoties valsts īstenotajām reformām un ES sarežģījumiem attiecībās ar Ukrainu, kļuvusi par Eiropas mīluli pārējo Austrumu partnerības programmas valstu vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits