Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Viļņi pastiprina ekoloģisko katastrofu pie Jaunzēlandes

Jaunzēlandes vēsturē nopietnākā ekoloģiskā katastrofa draud izvērsties vēl lielākā traģēdijā, jo uz rifa uzskrējušā konteinerkuģa Rena pārlūšana uz pusēm esot tikai laika jautājums. No kuģa ūdenī izkrituši ap 70 konteineru, noplūdušas jau vairāk nekā 300 tonnas naftas. Eksperti brīdina, ka videi nodarītais kaitējums būs vēl lielāks, ja, kuģim pārlūstot, ūdenī noplūdīs uz tā esošās 1700 tonnas naftas.

Katastrofā vaino Renas kapteini, kuram izvirzītas apsūdzības par «kuģa vadību veidā, kas izraisījis nevajadzīgas briesmas vai apdraudējumu», vēsta ziņu aģentūra Reuters. Ja 44 gadus veco kapteini atzīs par vainīgu, viņam draud sods 7810 dolāru (ap 4022 latiem) apmērā vai 12 mēnešu ieslodzījums. Jaunzēlandes mediji ziņo, ka arestēts arī par kuģa navigāciju atbildīgais apkalpes loceklis.

Aizvien nav skaidrs, kāpēc kuģis pagājušajā nedēļā uzskrēja koraļļu rifam Ziemeļsalas austrumu piekrastē mierīgos laikapstākļos. Zem Libērijas karoga kuģojošā Rena pārveda 1368 konteinerus, no kuriem 11 atrodas sevišķi bīstamas vielas. Glābšanas darbus kopš svētdienas apgrūtina vējainie laikapstākļi. «Pastāv liela varbūtība, ka arī citi konteineri ievelsies ūdenī,» avīzei New Zealand Herald sacīja glābšanas procesā iesaistītais Metjū Vatsons. Tā kā viļņos mētātā kuģa korpusā jau fiksētas plaisas, tas draud pārlūzt.

Iedzīvotāju vidū aug neapmierinātība par varas lēno reakciju. «Es saprotu, ka cilvēki vēlas, lai tas tiktu novērsts ātrāk. Bet valdībai nav burvju nūjiņas,» uzsvēris premjerministrs Džons Kejs. «Mēs rīkojamies tik ātri, cik vien spējam.»

Nafta izskalota krastos aptuveni 25 kilometru garumā. Satīrīšanas darbos iesaistījušies arī brīvprātīgie. Varasiestādes plāno tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem izdalīt aizsargmaskas, un pie pludmalēm izkārti brīdinājumi netuvoties krastam. Uzieti simtiem mirušu putnu un zivju. Avārijas zonā mājo arī vaļi, delfīni, pingvīni, roņi un reti jūras putni, kas draud kļūt par katastrofas upuriem.

«Es to [naftas smaržu] jūtu pat savā mājā,» kāds vietējais, kurš mīt 400 metru attālumā no pludmales, pastāstīja AFP. «Neesmu gulējis visu nakti, domājot, kas šeit notiek ar putniem un jūras iemītniekiem. Tas ir šausmīgi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits