Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Virgin gada laikā varētu kosmosā nogādāt pirmos tūristus

Britu biznesa magnāts Ričards Brensons cer gada laikā kosmosā nogādāt pirmos pasažierus, tā aizsākot kosmosa tūrisma ēru.

"Bāzeskuģis ir pabeigts (..). Raķešu izmēģinājumi ir ārkārtīgi veiksmīgi, tādēļ es domāju, ka esam ceļā, lai paceltos 12 mēnešu laikā no šodienas," trešdienas vakarā telekanālam CNN pavēstīja Brensons. "Tas varētu būt jaunas kosmosa ēras sākums - komerciālais kosmosa tūrisms."

Brensona vadītā "Virgin Galactic" cer kādu dienu kosmosā nogādāt pasažierus un palaist satelītus par ievērojami mazāku samaksu, nekā to šobrīd dara valdību pārvaldītās programmas, kā arī ar laiku piedāvāt virsskaņas starpkontinentālos lidojumus.

Brensons uzskata, ka lidojums no Losandželosas uz Londonu varētu ilgt stundu, taču, lai ieviestu šādu pakalpojumu, būs nepieciešami vēl daudzi gadi.

Tikmēr aptuveni 430 cilvēki jau ir rezervējuši sev vietu "Virgin Galactic" kosmosa kuģos, par to katrs samaksājot 200 000 dolāru (103 200 latu).

"Nav lēti veidot kosmosa kuģu uzņēmumu, un ir fantastiski, ka cilvēki no visas pasaules piesakās [braucieniem]," sacīja Brensons.

Sākotnēji "Virgin" kosmosa kuģi veiks suborbitālus lidojumus, taču paredzēts, ka vēlāk tiks sākti tālāki lidojumi. Tāpat Brensons ir izteicis vēlmi kādudien uzcelt viesnīcu kosmosā.

Līdz ar "Atlantis" misijas noslēgumu jūlijā tika pielikts punkts 30 gadus ilgajai ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmai, tādēļ privātie uzņēmumi tagad steidz aizpildīt NASA vietu.

Gada sākumā ASV kosmosa aģentūra sadalīja aptuveni 270 miljonus dolāru (139,32 miljonus latu) kā starta kapitālu četriem uzņēmumiem - "Boeing", "SpaceX", "Sierra Nevada" un "Blue Origin" -, lai veicinātu to mēģinājumus kļūt par pirmajiem, kas aizsāks jauno kosmosa ēru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits