Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vjetnama sodīs cilvēkus par kritiskiem komentāriem Facebook

Pastiprinot cīņu pret viedokļu dažādību internetā, Vjetnama nolēmusi piemērot vairākus tūkstošus dolāru lielu sodanaudu ikvienam, kurš kritizē valdību sociālajā tīklā Facebook.

Jaunais likums, kas stāsies spēkā janvārī, vēl vairāk sašaurinās iespēju brīvi paust savu viedokli internetā valstī, kuru starptautiskās preses un vārda brīvības organizācija Reportieri bez robežām (Reporters sans frontieres - RSF) jau atzinusi par "interneta ienaidnieci".

"Naudassods līdz pat 4760 ASV dolāriem (2460 latiem) tiks piemērots ikvienam, kas veiks propagandu pret Vjetnamas Sociālistisko Republiku," liecina valdības tīmekļa vietnē publiskotais dekrēts. Nacionālās vienotības graušana, "vēstures faktu izkropļošana" un valsti aizvainojošu komentāru publiskošana Facebook kļuvuši par administratīviem pārkāpumiem, kas sodāmi ar naudassodu.

Nopietna valdības kritizēšana Vjetnamā ir sodāma ar cietumsodu, bet jaunais likums ļaus sodīt arī par tādiem Facebook komentāriem, par kuriem kriminālizmeklēšanu nav iespējams uzsākt. Likums attiecas gan uz individuāliem Facebook lietotājiem, gan organizācijām un uzņēmumiem, kas nodrošina sociālo tīklu pakalpojumus. Individuāliem Facebook lietotājiem par pārkāpumiem gan paredzēti mazāki sodi.

Facebook, kam Vjetnamā ir aptuveni 22 miljoni aktīvo lietotāju, ir populārākais sociālais tīkls šajā valstī, neskatoties uz to, ka tas periodiski tiek bloķēts. Septembrī Vjetnamā tika izdots dekrēts, kas kriminalizēja dalīšanos ar ziņām un jaunumiem Facebook, tomēr pagaidām saskaņā ar šo likumu neviens vēl nav sodīts.

Vjetnamas komunistiskā valdība ir aizliegusi visus privātos medijus, un visus laikrakstus un telekanālus vada valsts. Daudzi iedzīvotāji izmanto sociālos medijus un blogus, lai uzzinātu jaunāko informāciju, nevis paļaujas uz oficiālo presi, kas stingri pakļauta cenzūrai. Tikmēr Vjetnamas valdība ar dažādiem līdzekļiem centusies apkarot diskusijas internetā un to pieaugumu.

Oktobrī tiesa piesprieda kādam aktīvistam 15 mēnešu ilgu nosacītu cietumsodu par "demokrātisko brīvību aizskaršanu" savos komentāros Facebook. Tā bija pirmā reize, kad Facebook tika specifiski minēts kriminālās apsūdzības rakstā Vjetnamā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits