Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Pēc divas nedēļas ilgušām bažām beidzot zēnu tuvinieki var atviegloti uzelpot

Zēni izglābti, bet līdz vecāku apskāvieniem vēl jāgaida vairākas dienas

Visus 12 Taizemes jauniešu futbola komandas Mežacūkas futbolistus izdevies dzīvus izdabūt ārā no applūdušā alu kompleksa, kur viņi pavadīja vairāk nekā divas nedēļas. Tomēr līdz brīdim, kad viņi varēs satikties ar saviem tuviniekiem, vēl jāpagaida - visi ievietoti karantīnā slimnīcā, jo ārstiem ne tikai jāparūpējas, lai jaunieši atgūst spēkus, bet arī jāpārliecinās, ka neviens no viņiem nav "noķēris" apkārtējiem bīstamas infekcijas slimības, vēsta The New York Times. Tiek lēsts, ka viņi slimnīcā pavadīs vēl aptuveni nedēļu.

Šobrīd izglābtajiem jauniešiem tiek veikta izmeklējumu sērija, un rentgena uzņēmumos jau konstatēts, ka diviem no viņiem ir pneimonija. 

Visiem tiek dotas antibiotikas, kā arī vakcīnas pret dažādām infekcijas slimībām, tostarp pret stinguma krampjiem trakumsērgu, jo, maldoties alu labirintā, zēni varēja nonākt kontaktā ar tur dzīvojošām žurkām un sikspārņiem.

Sikspārņi var pārnēsāt arī bīstamu vīrusu, kurš pirmo reizi fiksēts 1998. gadā Malaizijā un smagākajos saslimšanas gadījumos var beigties pat ar nāvi.

Mediķi gan lēš, ka nopietnu infekciju risks ir zems, tomēr drošības nolūkos zēni ievietoti karantīnā un vēl nevar klātienē apskaut savus tuviniekus. Tiesa, vecākiem un zēniem tika dota iespēja atkal redzēt savas atvases, taču viņus šķīra stikls.

Tā kā zēni guvuši arī dažādas brūces un nobrāzumus, pastāv bakteriālo infekciju risks, kas var radīt problēmas tāpēc, ka visu imūnsistēma pēc smagā pārbaudījuma ir novājināta.

No visiem zēniem paņemti asins paraugi, kas nosūtīti laboratorijai analīžu veikšanai.

Tā kā glābšanas operācijas noslēguma fāze ilga trīs dienas, arī izglābto veselības stāvoklis nedaudz atšķiras - kamēr tā grupa, kura no alas tika izvesta jau svētdien, nu ir apradusi ar dienasgaismu, vakar un šodien izglābtajiem aizvien jānēsā saulesbrilles pēc teju pilnīgā tumsā pavadītām divām nedēļām.

Mediķi arī gatavojas tam, ka daļai jauniešu var būt psiholoģiska rakstura problēmas, piemēram, posttraumatiskā stresa sindroms, ar kādu nereti saskaras cilvēki, kas pabijuši nāves briesmās un ilgstošos paaugstināta stresa apstākļos, piemēram, karavīri pēc kaujas operācijām.

Karantīnā līdz ar zēniem tiks ievietoti arī četri Taizemes nirēji, kuri nedēļu pavadīja kopā ar viņiem, rūpējās par viņiem un mācīja zēniem niršanas pamatiemaņas. Par nirēju veselības stāvokli gan ir mazāk bažu, jo jāņem vērā, ka zēni jau pirms tam deviņas dienas alā bija pavadījuši vieni un bez pienācīga uztura.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits