Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zimbabves diktators atbrīvojas no konkurenta

Opozīcijas līderis Morgans Cvangirai no armijas paslēpies Nīderlandes vēstniecībā.

Par spīti ANO izteiktajam nosodījumam un opozīcijas līdera Morgana Cvangirai bēgšanai, prezidenta vēlēšanu otrā kārta Zimbabvē notiks, kā paredzēts, piektdien, 27.jūnijā. Vienīgais valsts vadītāja amata kandidāts ir Roberts Mugabe, kurš Zimbabvi vada jau kopš 1980.gada un ir apsūdzēts vairākos cilvēktiesību pārkāpumos.

Viņa konkurents M.Cvangirai priekšvēlēšanu kampaņas laikā tika vairākkārt apcietināts un svētdien atteicās piedalīties vēlēšanās. "Pēc paziņojuma par izstāšanos no otrās kārtas man tika ieteikts meklēt pagaidu patvērumu kādā draudzīgā vēstniecībā, jo valsts varētu mēģināt apdraudēt manu drošību," M.Cvangirai pastāstīja Nīderlandes raidsabiedrībai NOS Radio 1. Tā kā Āfrikas valstis nevēlējās ielaist viņu savās vēstniecībās, lai nesabojātu attiecības ar R.Mugabi, Zimbabves opozicionārs patvērās Nīderlandes vēstniecībā. Aģentūrai AFP viņš paskaidroja, ka to pametīs tikai tad, ja dzīvībai vairs briesmas nedraudēs.

Viņš arī mudināja savus atbalstītājus neriskēt ar dzīvību, publiski paužot savu nostāju. Opozīcijas Demokrātisko pārmaiņu kustība apgalvo, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā R.Mugabes rokaspuiši nogalināja 88 un ievainoja vairākus tūkstošus kustības sekotāju. Arī neatkarīgie vēlēšanu novērotāji BBC stāstīja par nepaklausīgo iedzīvotāju spīdzināšanu un izvarošanu.

Netīrie paņēmieni


Zimbabves varasiestādes gan apgalvo, ka tas neatbilst patiesībai. Valsts policija M.Cvangirai rīcību otrdien nodēvēja par netīru politisko paņēmienu, lai uzjundītu starptautiskās sabiedrības sašutumu un nomelnotu Zimbabvi. "Mēs nezinām, no kā Cvangirai bēg vai slēpjas," valsts oficiālajam laikrakstam The Herald sacīja policijas ģenerālkomisārs Augustīns Čhihuri. "Ne no viņa paša, ne viņa partijas neesam saņēmuši sūdzības par draudiem, kas varētu likt viņam meklēt patvērumu ārvalstu vēstniecībā."

To otrdien noliedza viens no abu politisko sāncenšu vidutājiem Senegālas prezidents Abdulaje Vade. Vietējai ziņu aģentūrai viņš pastāstīja, ka centienus panākt kompromisu izjauca Zimbabves armija, kas svētdien devusies uz M.Cvangirai māju, lai apcietinātu opozicionāru. "Nav garantiju, ka karavīri neuzbruks šai vēstniecībai, lai notvertu viņu. Tā nebūtu pirmā reize, kad karavīri pārkāpj vēstniecības diplomātisko imunitāti," norādīja A.Vade.

ANO nespēj ietekmēt


ANO Drošības padome otrdien nosodīja Zimbabvē valdošo vardarbību un paziņoja, ka tās dēļ vēlēšanas nevar tikt uzskatītas par leģitīmām. Organizācijai pievienojās arī vairāki rietumvalstu līderi. Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnērs R.Mugabi nodēvēja par blēdi un slepkavu, bet ASV Baltais nams uzsvēra, ka "Zimbabves valdībai un tās bandītiem nekavējoties jāizbeidz vardarbība".

"Viņi ir izteikuši savu pārliecību, un mēs to uzklausījām. Taču ciktāl tas atkarīgs no mums, vēlēšanu datums paliks spēkā," CNN otrdien atbildēja Zimbabves vēstnieks ANO Bonifācijs Čidjausiku.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 29.martā uzvarēja M.Cvangirai ar 47,9 procentu vēlētāju atbalstu. Tomēr viņa partija uzskata, ka valsts Centrālā vēlēšanu komisija tīšām novilcināja rezultātu paziņošanu, lai pagūtu tos noviltot par labu R.Mugabem un panāktu nepieciešamību pēc otrās kārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits