Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zimbabves opozījas līderis patvēries Nīderlandes vēstniecībā

Zimbabves opozīcijas līderis Morgans Cvangirajs ir patvēries Nīderlandes vēstniecībā Zimbabves galvaspilsētā Hararē, pirmdien paziņoja Nīderlandes Ārlietu ministrijas preses sekretārs. Cvangirajs atrodas Nīderlandes vēstniecībā kopš svētdienas vakara un nav zināms, cik ilgi viņš tur paliks. "Viņš pašlaik apsver, kādam būtu jābūt nākamajam solim," sacīja Barts Rijss.

Cvangirajs svētdien paziņoja, ka atsakās no dalības paredzētajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, jo viņa sāncenša autoritārā prezidenta Roberta Mugabes piekritēji ir izvērsuši vardarbību pret viņa atbalstītājiem, un brīvas un godīgas vēlēšanas nav iespējamas. "Mēs vairs nepiedalīsimies vardarbīgajā nelikumīgajā krāpšanā, par kādu ir kļuvis vēlēšanu process," žurnālistiem savās mājās galvaspilsētā Hararē svētdien teica 56 gadus vecais Cvangirajs. Viņš uzsvēra, ka nevar aicināt savus atbalstītājus balsot par viņu, "ja šis balsojums var maksāt viņiem dzīvību".

"Mēs uzskatām, ka vēlēšanas, kas atspoguļo tautas gribu, nav iespējamas," teica Cvangirajs un aicināja ANO, Āfrikas Savienību un Dienvidāfrikas Attīstības kopienu "iejaukties un apturēt genocīdu".

Zimbabves vēlēšanu komisija informēja, ka Cvangirajam tai ir jāiesniedz rakstisks paziņojums par atteikšanos kandidāt, pretējā gadījumā prezidenta vēlēšanu otrā kārta piektdien tiks rīkota.

Mugabes partija Zimbabves Afrikāņu Nacionālā savienība - Patriotiskā fronte (ZANU-PF) paziņoja, ka opozīcijas līderis esot atteicies no kandidēšanas vēlēšanās, lai "izvairītos no pazemojošas sakāves" un viņam "nebija citas iespējas".

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns nosauca Cvangiraja lēmumu izstāties no vēlēšanu cīņas par "ļoti skumju attīstības variantu" un par sliktu zīmi valsts nākotnei.

"Vardarbības un iebiedēšanas kampaņa, kas ir izkropļojusi šīs vēlēšanas, ir nodarījusi daudz slikta šīs valsts ļaudīm, un to ir nekavējoties jāpārtrauc," uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Milibends paziņoja, ka Zimbabvei nebūs leģitīmas valdības, ja pie varas paliks Mugabe. Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnērs nosauca Mugabi par "blēdi un slepkavu", savukārt ASV Baltais nams uzsvēra, ka "Zimbabves valdībai un tās bandītiem nekavējoties ir jāizbeidz vardarbība".

Cvangiraja vadītā Kustība par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) ir paziņojusi, ka kampaņas laikā pirms prezidenta vēlēšanu otrās kārtas Mugabes piekritēji ir nogalinājuši 80 un ievainojuši vairākus tūkstošus MDC atbalstītāju un iznīcinājuši 20 000 MDC atbalstītāju mājokļu.

MDC līderis Cvangirajs Zimbabves prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 29.martā ieguva 47,9 procentus balsu un pašreizējais autoritārais prezidents Mugabe - 43,2 procentus balsu.

Mugabe ir bijis Zimbabves premjerministrs no 1980. līdz 1987.gadam un ir valsts prezidents kopš 1987.gada, un ZANU-PF ir bijusi valdošā partija kopš 1980.gada. Valstī ir katastrofāls pārtikas un citu preču deficīts, inflācija pārsniedz 160 000 procentus gadā un 80 procenti valsts iedzīvotāju dzīvo zem iztikas minimuma.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits