Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Ilustratīvs attēls - zinātnieku atklātās maiju celtnes izrakumos citviet

Zinātnieki atklājuši 61 tūkstoti maiju civilizācijas ēku

Izmantojot lāzeru skanēšanas tehnoloģiju, ar kuru var konstatēt objektus arī cauri koku lapotnēm, zinātnieki atklājuši ievērojamu skaitu maiju celtas struktūru. Tiek lēsts, ka pilsētā neviens cilvēks kāju nav spēris vairāk kā tūkstoti gadu, ziņo portāls IFLScience.com.

Aerolāzerskenēšana, kas, pētot maiju drupas Gvatemalas lietus mežos, pirmo reizi likta lietā jau 2009. gadā, nu ir ļāvusi zinātniekiem, pārbaudot vairāk kā divus tūkstošus kvadrātmetru lielu laukumu, atklāt vairāk kā 61 000 dažādu celtņu. 

Atrastas gan svētnīcas, gan pilis, gan pieticīgas dzīvojamās ēkas. 

Zinātnes portāls norāda, ka šī vieta kādreiz bija viens no maiju civilizācijas centriem. Tiek lēsts, ka izpētītajā vietā dzīvojuši no 7 līdz pat 11 miljoniem cilvēku laika posmā no 650. līdz 800. gadam. Salīdzinājumam var minēt, ka mūsdienās ASV lielpilsētā Ņujorkā dzīvo 8,5 miljoni, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Rīgā dzīvo apmēram 630 000 cilvēku. Šeit gan jānorāda, ka metropole bija ļoti plaši izplesta un ne visas apdzīvotās vietas bija vienādi urbanizētas. Šobrīd zinātnieki pieņem, ka apdzīvotās vietas aizņēma apmēram 1200 kvadrātkilometrus. 

Skenēšana atļāvusi arī izdarīt secinājumus par maiju civilizācijas zemkopību. Tāpat atrasti ceļi, kas savienoja lielākās apdzīvotās vietas. 

Top komentāri

Mopsik Toksik līmeņa meli
M
Divus tūkstošus kvadrātmetru lielu laukumā atklātas vairāk kā 61 000 dažādu celtņu? Tādus melus pat Gēbelss nevarēja izdomāt.
esunes
e
Stulbi ka Diena nevar pielikt fotogrāfijas klāt kā tas ir oriģinālrakstā.Bez bildēm rakstam zūd jēga.Vismaz 1 fotku varēja taču pielikt klāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits