Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zinātnieki brīdina, ka nākotnē karstums vasarās var būt arī nāvējošs

Zinātnieki prognozē, ka nākamajos gados gaisa temperatūra vasarās regulāri pārsniegs rekordus un būs tik augsta kā nekad iepriekš. Pirmdien akadēmiskajā izdevumā Nature publicētajā pētījumā brīdināts, ka karstuma viļņi apdraudēs arī cilvēku veselību.

Pētnieki, izmantojot 22 dažādus klimata pārmaiņu modeļus, prognozēja, ka vasaras nākotnē būs nepieredzēti un bīstami karstas. Ik gadu līdz pat 21. gadsimta beigām 58% pasaules valstu tiks uzstādīti jauni karstuma rekordi. Visskarbāk to izjutīs mazas salas un attīstības valstis.

67% mazattīstīto valstu un 68% mazattīstīto salu piedzīvos viskrasāko temperatūras kāpumu vasaras periodā. Šī tendence ir cieši saistīta ar globālo sasilšanu un siltumnīcas efektu pastiprinošo gāzu emisijām. 

Jau tagad varam novērot temperatūras paaugstināšanos vasarās un, lai gan līdz šim nav pierādīts, ka temperatūras paaugstināšanās ir vienmērīga visā pasaulē, pētījumi atklāj, ka pasaules valstīs vispārīgi vasaras periodos karstums palielinās. Kopš 1975. gada Zemes virsmas temperatūra ir augusi par 1,5 līdz 1,8 grādiem pēc Celsija skalas.

Atsaucoties uz ASV Slimību kontroles un profilakses centriem, karstuma viļņi nākotnē būs nāvējoši, izraisot karstuma dūrienus, elpošanas problēmas, astmas saasināšanos un nieru problēmas.

Tāpat tiek ziņots arī par to, ka, gaisa kvalitātei karstuma dēļ pasliktinoties, arī ūdens kvalitāte kļūs sliktāka, būs grūtāk kopt un audzēt pārtiku, līdz ar to paaugstināsies bada risks, vēsta CNN.

2014. gadā Pasaules veselības organizācija informēja, ka katru gadu no 2030. līdz 2050. gadam mirs aptuveni 250 tūkstoši cilvēku, tomēr pēdējo gadu pētījumi ieskicē, ka šī prognoze varētu būt visai piesardzīga.

 

Top komentāri

Es
E
Jādomā par vides aizsardzību, jaunām efektīvām tehnoloģijām. Dati un prognozes liecina, ka lai gan pārmaiņas skars visus, Latvija no klimata pārmaiņām cietīs salīdzinoši mazākā mērā, tas ir pozitīvi gan mūsu videi, gan ekonomikai.
He
H
Gan komunisti gan kapitālisti ticēja, ka spēj pakļaut Dabu. Ne vieniem, ne otriem nesanāca. Sanāca kā latviešiem- gribēja kā labāk, sanāca kā vienmēr. Vienīgi...mērogs ir globāls un sekas, visticamāk, smagas un neatgriezeniskas. Daba atspēlējas vismazāk aizsargātajiem. Bagātie pārdzīvos .
Čukča
Č
Beidzot varēšu kārtīgi nomazgāties! Un zosis nelidos projām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits