Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Zinātnieki zem Antarktīdas ledus segas atklājuši Amerikas Lielā kanjona izmēru aizu

Zinātnieki zem Antarktīdas ledus segas atklājuši milzīgu izmēru aizu, ko varētu samērot ar Amerikas Lielo kanjonu, vēsta žurnāls "Nature". Kā ziņu aģentūrai AFP pastāstījis glaciologs Roberts Bingems, tā atklāta, ar radaru palīdzību pētot Antarktīdas zemledus topogrāfiju.

Aptuveni pusotru kilometru dziļā un desmit kilometrus platā plaisa, kas stiepjas 100 kilometru garumā, radusies sen pirms apledojuma veidošanās. Domājams, tā ir daļa no plašākas Rietumantarktīdas aizu sistēmas, par kuras esamību pētnieki ir pārliecināti, taču tās ģeogrāfija viņiem nav zināma.

"Iztēlojieties Lielo kanjonu, ko aizpilda ledus, un tam visam pāri vēl guļ kādu kilometru biezs ledus slānis," viņš sacījis, atzīdams, ka aizas apmēri pārsteiguši arī pašus zinātniekus.

Aiza radusies kontinentālās plātnes lūzuma vietā - līdzīgi pazīstamajai Austrumāfrikas lūzumzonai, kur izveidojās lieli ezeri.

Eksperti domā, ka Rietumantarktīdas ledus vairoga sarukšana par aptuveni 10% nosaka klimata pārmaiņu izraisīto jūras līmeņa celšanos, kas dažu paaudžu laikā varētu appludināt daudzas okeāna piekrastes pilsētas. Šī milzīgā, līdz pat četrus kilometrus biezā ledus masa, kas klāj zemi un iestiepjas jūrā, kūst straujāk nekā visi pārējie Antarktīdas ledāji.

Taču zinātniekiem joprojām ir visai skopi priekšstati par sestā kontinenta zemledus topogrāfiju, un tas traucē pienācīgi novērtēt ledus vairoga kušanas apmērus un ātrumu.

Pēc Bingema teiktā, milzīgais kanjons acīmredzot padara šo reģionu jutīgāku pret ledus kušanas faktoriem. Proti, ledus te ir dziļāks un iestiepjas tālu kontinentā, tāpēc siltākais jūras ūdens var iesūkties dziļāk iekšzemē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits