Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Zūd cerības izpostītās Kraistčērčas drupās atrast izdzīvojušos

Izpostītās Kraistčērčas pilsētā Jaunzēlandē dienu pēc traģiskās zemestrīces valdīja sāpes un izmisums, apjaušot, ka arvien mazinās cerības starp drupām vēl atrast izdzīvojošos. Tomēr glābēji nepadevās un turpināja meklēšanas darbus visiem spēkiem.

Zemestrīcē, kas pilsētu satricināja otrdienas pusdienlaikā, bojāgājušo skaits pieaudzis jau līdz 75. Vēl ap 300 cilvēkiem trešdien tika uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, liekot domāt, ka upuru skaits tikai pieaugs, šai kļūstot par vienu no postošākajām katastrofām visā valsts vēsturē. Policijas pārstāvji raidsabiedrībai BBC stāstījuši, ka pilsēta izskatās kā pēc neiedomājamas asinspirts, jo ielas esot klātas ar cilvēku ķermeņiem.

Lai gan glābēju un pilsētas atjaunotāju rindas papildinājuši palīgi no Austrālijas, ASV, Lielbritānijas un Āzijas valstīm, trešdien tika pārtraukti meklēšanas darbi pilsētas televīzijas centrā, kas ir viena no smagāk cietušajām būvēm. Tajā varētu vēl atrasties ap 100 cilvēkiem. «Mēs neticam, ka kādam vairs būtu izdevies tur izdzīvot,» BBC norādījis policijas pārstāvis Deivs Lavrijs un piebildis, ka tas bijis ļoti grūts lēmums. Daudz bojāgājušo varētu atrasties arī zem pilsētas simbola - Kraistčērčas katedrāles - sabrukušā torņa. Tomēr visi spēki tagad esot jāmobilizē tur, kur esot lielāka cerība vēl atrast izdzīvojušos.

Tomēr vairāk nekā 24 stundas pēc katastrofas pasaules medijus pāršalca ziņas par brīnumainā kārtā izdzīvojušu sievieti smagi skartajā finanšu centra būvē Pyne Gould Guiness. «Saule iespīdēja tajā brīdī, kad viņu izvilka no ēkas,» pilsētas mēra Boba Pārkera teikto citējis CNN. «Šķita, ka Dievs raidījis cerību staru,» uzsvēris pilsētas vadītājs, mudinot cilvēkus nepadoties.

Naktī uz trešdienu no drupām izglābti 120 cilvēki. No tiem daudziem nācies veikt iesprostoto ekstremitāšu amputāciju. Slimnīcas ir cilvēku pārpildītas. Lielākajai daļai no tiem konstatētas dažādas galvas vai krūškurvja traumas, kā arī kaulu lūzumi.

Bažas radījusi arī viena no lielākajām būvēm pilsētā - 26 stāvus augstā viesnīca Hotel Grand Chancellor. Eksperti norādījuši, ka tā atrodoties bīstami tuvu sabrukšanas robežai. Ja tā sabruks, «tas izraisīs domino efektu, sagraujot citas pilsētas centrā bojātās būves. Tā būtu neaprakstāma katastrofa,» amatpersonu teikto citējis Reuters.

Valstī izziņots ārkārtas stāvoklis un noteikta komandantstunda. Pilsētā dežūrē bruņoti drošībsargi, lai neļautu cilvēkiem tuvoties bīstamajiem objektiem un nepieļautu zādzību uzplaukumu. Tūkstošiem cilvēku apmetušies pilsētā izvietotajās pagaidu mītnes vietās. Pārrautas elektrolīnijas, nedarbojas ūdens apgāde. Taču premjerministrs Džons Kī norādījis, ka valstij pietikšot līdzekļu vēsturiskās Kraistčērčas atjaunošanai.

Jaunzēlandē tā ir lielākā dabas katastrofa kopš 1931. gada, kad zemestrīce prasīja 256 cilvēku dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits