Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zvejnieki protestē pret degvielas cenām

Sarkozī ierosina samazināt pievienotās vērtības nodokli degvielai.

Francijas zvejnieki turpina bloķēt ostas un degvielas bāzes, lai protestētu pret degvielas cenu kāpumu, kas daudziem zvejniekiem draud ar bankrotu. Dīzeļdegvielas cena pēdējā laikā strauji palielinājusies, tāpēc zvejnieki vairs nevar atļauties darbināt savus kuģus. Turklāt lielā daļā Eiropas piekrastes labākās zvejas vietas jau sen ir noplicinātas, tāpēc zvejniekiem nākas doties tālāk jūrā un tērēt vairāk degvielas.

Francijas zvejnieku protesta akcijām plāno pievienoties zvejnieki arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Itālijā, Spānijā, Portugālē, Grieķijā un Beļģijā. Protestus pret degvielas cenām sākuši arī Lielbritānijas kravas automašīnu šoferi. Francijas amatpersonas spriež, ka rietumvalstīm vajadzētu izdarīt spiedienu uz naftas ieguves valstīm, lai tās piegādātu vairāk naftas un samazinātu degvielas cenu.

Jāsamazina nodokļi


Francijas zvejas kuģu izmantotās dīzeļdegvielas cena pusgada laikā palielinājusies no 0,45 eiro (32 santīmiem) līdz 0,70 eiro (49 santīmiem) litrā. Zvejnieki pieprasa, lai valdība subsidētu degvielu un glābtu viņus no bankrota. Līdzīgas prasības izvirza arī Eiropas lauksaimnieki un kravu pārvadātāji, kas raizējas par degvielas cenu kāpuma negatīvo ietekmi uz viņu biznesu.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī otrdien paziņoja, ka Eiropas Savienība varētu izskatīt priekšlikumu par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu degvielai. Tas jādara, ņemot vērā nerimstošo naftas cenu kāpumu pasaules tirgū. Francijas iedzīvotāji par degvielu pašlaik maksā gandrīz 20% lielu pievienotās vērtības nodokli. N.Sarkozī uzskata, ka nodokļu ieņēmumus varētu izmantot, lai palīdzētu tiem, kas visvairāk cietuši no cenu kāpuma. Dzīves dārdzības palielināšanās kļuvusi par lielāko problēmu Francijā, un vēlētāji pieprasa, lai N.Sarkozī nopietni ķertos pie krīzes risināšanas. Lai nomierinātu franči, N.Sarkozī paziņojis, ka negrasās likvidēt 35 stundu darba nedēļu, ko savulaik ieviesa sociālistu valdība. N.Sarkozī uzskata, ka 35 stundu darba nedēļa ir "ekonomiska katastrofa", jo franči strādā pārāk maz, tomēr viņš baidās palielināt limitu, lai neizraisītu arodbiedrību protesta vētru.

Briseles iebildumi


N.Sarkozī apņēmies palīdzēt zvejniekiem, kas žēlojas par izmaksu palielināšanos.

Valdība jau nolēmusi piešķirt ap 110 miljonus eiro zvejnieku atbalstīšanai, informē Reuters.

N.Sarkozī atzīst, ka Francija nevar viena pati pieņemt lēmumu par degvielas nodokļu samazināšanu, jo šāda rīcība jāsaskaņo ar ES partneriem. Briseles amatpersonas vēsta, ka šādam lēmumam vajadzīgs vienbalsīgs visu ES dalībvalstu atbalsts. Brisele uzskata, ka nodokļa samazināšana nebūtu labākais veids, kā cīnīties pret degvielas cenu kāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits