Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zviedru un britu mediju starpā izraisās debates par dzimumu lomām

Britu laikraksta The Telegraph un zviedru avīzes Expressen starpā izraisījušās asas debates par dzimumu lomām Zviedrijā.

Diskusijas izraisīja apgalvojums, ka Zviedrijā izdotais dzimumneitrālais rotaļlietu katalogs apliecina, ka Zviedrijā zaudēta sieviešu paaudze. "Kā Zviedrijā saka, zēni būs meitenes," pagājušajā nedēļā savā blogā avīzes The Telegraph tīmekļa vietnē rakstīja Tomass Pasko.

Pēc viņa domām, Zviedrijā spēkā esošie diskriminācijas izskaušanas likumi ir "vājprātīgi" un izraisa "dīvainas" sekas, kam ir maza saistība ar sieviešu statusa uzlabošanu Zviedrijas sabiedrībā. Kā piemēru Pasko minēja joprojām Zviedrijā pastāvošo plaisu starp vīriešu un sieviešu atalgojuma apmēru. "Tas, ka sievietēm sabiedrībā atņemta mātes loma, nav radījis jaunu līdzsvaru, bet gan drīzāk izraisījis seksuālo nihilismu, ar kuru patiesībā nav mierā vairums sieviešu," raksta Pasko.

Šādas pārdomas viņā izraisīja Zviedrijā izdotais dzimumneitrālais rotaļlietu katalogs, kurā redzams, kā zēni spēlējas ar lellēm, bet mazas meitenes rotaļājas ar plastmasas ieročiem. "Neviens zēns augot nesapņoja, ka reiz varētu kļūt par princesi. Man ir grūti noticēt, ka ir daudz tādu mazu meiteņu, kuras vēlas šaut uz cilvēkiem," norādīja blogeris.

Viņa spriedumi sestdien izraisīja asu zviedru avīzes Expressen pretreakciju. Kā laikrakstā uzsver komentētāja Jennija Stremsteda, viņas atklātā vēstule adresēta Fredam Flinstonam, jo Pasko, "šķiet, ir pārliecināts, ka mēs joprojām dzīvojam alās". Stremsteda norāda uz pētījumiem, kas apliecinot, ka vīrieši, kuri kopā ar savām sievām iesaistās mājsaimniecības darbos, biežāk nodarbojas ar seksu, un izsaka atzinību Zviedrijas likumiem, kas rosina tēvus doties bērnu kopšanas atvaļinājumā.

Tikmēr Pasko pirmdien publicēja "atklātu vēstuli Zviedrijas sievietēm". "Mani pārsteidz fakts, ka abi dzimumi jūsu valstī, šķiet, ir pazaudējuši savu lomu un vēl nav atraduši argumentus šī fakta attaisnošanai," viņš raksta vēstulē. Kā uzsver Pasko, zviedru komentētājas lēmums pielīdzināt viņu Fredam Flinstonam līdzvērtīgs tam, ka Pasko salīdzinātu Stremstedu ar golfa spēlētāja Taigera Vudsa bijušo sievu zviedrieti Ēlīnu Nūrdegrenu, jo "jums ir blondi mati, zilas acis un attieksme, kuras dēļ jūs būtu bīstama golfa klubam".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits