Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Adamkus vietu Lietuvā var ieņemt ES komisāre

Lietuvas prezidenta Valda Adamkus vietā pēc prezidenta vēlēšanām maijā varētu stāties līdzšinējā Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre Daļa Gribauskaite, jo lielākā daļa analītiķu prognozē viņas uzvaru vēlēšanās. Lai gan uz prezidenta amatu pretendē vairāk nekā desmit kandidātu, par lielāko intrigu tiek uzskatīts tas, vai D.Gribauskaitei izdosies uzvarēt jau pirmajā kārtā, kas notiks 17.maijā. Ja ne, tad otrā kārta notiks vienlaikus ar Eiropas Parlamenta (EP)vēlēšanām 7.jūnijā.


Pārliecinoša favorīte

82 gadus vecais V.Adamkus prezidenta amatā nostrādājis jau divus termiņus, tādēļ nepretendē uz amata saglabāšanu. Viņa vietu varētu ieņemt 53 gadus vecā D.Gribauskaite, jo pašlaik viņa ir populārākā Lietuvas politiķe. Līdz ar viņu gatavību kandidēt uz prezidenta amatu izteikuši vēl ap desmit pretendentu, kam vispirms jāsavāc 20 000 parakstu savas kandidatūras atbalstam. Pretendentu vidū ir Seima priekšsēdētājs Arūns Vaļinsks, pazīstamā politiķe Kazimira Prunskiene, rakstnieks Vītauts Kundrots un citi mazāk zināmi kandidāti. Pagaidām nav skaidrs, vai vēlēšanu cīņā iesaistīsies sociāldemokrāte Vilija Blinkevičūte un labējo atbalstītais EP deputāts Vītauts Landsberģis.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka D.Gribauskaite pagaidām ir pārliecinošā vadībā, jo viņas atbalstītāju skaits ir vairākas reizes lielāks nekā citiem kandidātiem. Tomēr politikas komentētāja Indre Makaraitīte šaubās, vai D.Gribauskaitei izdosies uzvarēt jau pirmajā kārtā. "Nedomāju, ka vēlēšanu iznākums ir viegli paredzams. Cīņa būs ļoti sīva. Daļu balsu Gribauskaitei atņems citi kandidāti, it sevišķi sievietes," Dienai stāsta I.Makaraitīte. Arī politologs Toms Janeļūns uzskata, ka D.Gribauskaites popularitāte var strauji samazināties, jo viņa būs spiesta iesaistīties iekšpolitikas cīņā un tiks asi kritizēta.

Nomelnošanas kampaņa

D.Gribauskaites pretinieki centīsies pierādīt, ka viņa nav piemērota šim amatam. Politikas komentētājs Edvards Balis prognozē, ka D.Gribauskaite tiks kritizēta gan par komunistisko pagātni, gan par tagadējām saitēm ar Briseli. Lietuvas prese jau atgādina, ka D.Gribauskaite no 1983. līdz 1990.gadam bija Viļņas augstākās kompartijas skolas pasniedzēja un lasīja lekcijas politekonomijā. Politiskie pretinieki viņu raksturo kā "Brazauska cilvēku", jo D.Gribauskaite bijusi finanšu ministre sociāldemokrātu valdībā.

Uzmanību izpelnījusies arī D.Gribauskaites privātā dzīve, jo viņa nav precējusies. Lietuvā, kur ir spēcīga katoļu baznīcas ietekme un neiecietība pret seksuālajām minoritātēm, klīst runas, ka D.Gribauskaite ir lesbiete. Nesen interneta preses konferences laikā viņa noliedza šīs aizdomas. "Ja jūs man jautājat, vai esmu lesbiete, varu atbildēt, ka nē," teica D.Gribauskaite.

I.Makaraitīte uzskata, ka D.Gribauskaites popularitāti veicina viņas norobežošanās no partijām. "Viņa vienmēr ir godīga, atklāta un apņēmīgi noskaņota. Ļaudis ir noguruši no partiju intrigām un aizkulišu politiskās cīņas, tādēļ viņas popularitāte ir saprotama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits