Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Antisemītiskais uzbrukums Vācijā ticis straumēts tiešraidē

Antisemītiskais uzbrukums Vācijas austrumu pilsētā Hallē, kurā trešdien tika nogalināti divi cilvēki un nopietni ievainoti vēl divi, ir ticis straumēts tiešraidē 35 minūtes un to redzējuši apmēram 2200 cilvēku. Uzbrucējs tiešraidē paudis labējā spārna tīmekļa subkultūras sazvērestības teorijas un ekstrēmismu.

27 gadus vecais Saksijas-Anhaltes iedzīvotājs Štefans B. trešdien Hallē nogalināja divus cilvēkus, kad viņam neizdevās iekļūt sinagogā. Uzbrukums vairāk nekā pusstundu tika tiešraidē straumēts spēļu platformā Twitch.

"Viņš runā angliski, viņš pauž sazvērestības teorijas, piemēram, par jūdaisma it kā postošo ietekmi. Viņš arī izsakās nievājoši par feminismu," pavēstīja Jēnas Demokrātijas un civilās sabiedrības institūta (IDZ) direktors un ekstrēmisma eksperts Matiass Kvents, kurš veicis uzbrukuma ieraksta analīzi.

"Šādi motīvi ir radikālajiem un populistiskajiem labējā spārna cilvēkiem visā pasaulē," viņš piebilda.

Štefans B., kura pilnais vārds atbilstoši Vācijas privātuma likumiem netiek izpausts, atrodas apcietinājumā. Uzbrukumā divi cilvēki tika nogalināti un divi ievainoti.

"Video atbilst video spēļu estētikai, tajā ievērota šāvēja perspektīva," sacīja Kvents. "Vainīgais sevi pataisa par varoni, vienlaikus cenšoties degradēt upurus."

Tomēr aplami būtu šo vardarbības aktu uzskatīt par video spēļu spēlēšanas rezultātu, pretējā gadījumā šādi uzbrukumi būtu izplatītāki, "turklāt tas novērstu fokusu no politiskās motivācijas", norādīja eksperts.

"Uzskati, ko viņš pauž, nav tikai kāda vājprātīgā viedokļi. Tās ir labējā spārna ekstrēmistu ideoloģijas izpausmes," sacīja Kvents.

Platformā Twitch pieder ASV kompānijai Amazon.

"Twitch ir nulles iecietības politika pret naidīgu rīcību, un jebkāds vardarbības akts tiek uztverts ļoti nopietni," paziņoja Twitch preses sekretāre.

"Mēs steidzami rīkojāmies, lai dzēstu šo saturu, un vienmēr apturēsim jebkurus kontus, kas būs publicējuši vai pārpublicējuši šī pretīgā [vardarbības] akta saturu."

Twitch tviterī atzina, ka uzbrukums ticis straumēts 35 minūtes un to redzējuši ap 2200 cilvēku, tai skaitā pieci tieši šī uzbrukuma laikā, pirms šis video tika dzēsts.

Twitch paziņoja, ka uzbrucēja izmantotais konts izveidots pirms apmēram diviem mēnešiem, bet pirms uzbrukuma tikai vienreiz ticis izmantots straumēšanas mēģinājumam.

Jau ziņots, ka martā Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā notikušais uzbrukums mošejai ar cilvēku upuriem tika tiešraidē straumēts sociālajā tīklā Facebook. Šis fakts pamudināja valstu valdības izdarīt spiedienu uz sociālajiem tīkliem, lai novērstu vardarbības aktu demonstrēšanu to platformās.  

Facebook 23.septembrī paziņoja par papildu centieniem šādas rīcības novēršanai, ANO tiekoties ar Jaunzēlandes premjerministri Džasindu Ārdernu.

Amazon septembrī paziņoja, ka pievienojas Globālajam interneta forumam terorisma apkarošanai, kura uzdevums ir tikt galā ar visbīstamāko saturu sociālajos medijos.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

solon
s
Kamēr ar līdzīgu dedzību netiks izņemtas no apgrozības (un sadedzinātas sārtā) melīgās un ar vardarbīgu saturu esošās grāmatas tipa "Rīgas bendes gals" un iznīcināta filma par Herberta Cukura slepkavības plānošanu un īstenošanu, tikmēr es ar nožēlu bet sapratni attiekšos pret šādiem "aktiem". Ko sēsi, to pļausi ...
Roza
R
Nu ko var nemties ar tiem zidiem? Skiet, ka patiesiba ir cietusi tiesi turki...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits