Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Apcietinātais Džunkerass pakļaujas Madrides tiešās pārvaldes atjaunošanai

Apcietinātais bijušais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass un vēl trīs apcietinātie bijušie ministri, kas pārstāv Katalonijas Kreisos republikāņus (ERC), pakļausies lēmumam par Madrides tiešās pārvaldes atjaunošanu reģionā, otrdien paziņojis viņu advokāts. Džunkerass un vēl septiņi citi bijušie Katalonijas reģionālās valdības locekļi tika apcietināti 2.novembrī, pamatojoties uz viņiem izvirzītajām apsūdzībām kūdīšanā, dumpī un līdzekļu izšķiešanā.

Kā ziņots, pēc Katalonijas neatkarības referenduma un reģionālā parlamenta lēmuma par neatkarības pasludināšanu Spānijas Senāts atbalstīja Madrides tiešās pārvaldes atjaunošanu reģionā, un Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida reģionālo valdību un parlamentu, izsludinot pirmstermiņa reģionālās vēlēšanas, kas paredzētas 21. decembrī.

Pakļaušanās lēmumam par tiešās pārvaldes atjaunošanu var novest pie tā, ka Spānijas Augstākā tiesa atceļ zemākās instances lēmumu par pirmstiesas apcietinājuma piemērošanu Džunkerasam un trim viņa kolēģiem un atbrīvo viņus, ļaujot iesaistīties priekšvēlēšanu kampaņā.

Visi četri apcietinātie ERC locekļi ir izvirzīti kā partijas kandidāti 21. decembra vēlēšanās.

Paziņojumā Augstākajai tiesai advokāts norādījis, ka viņa klienti iebilst pret Spānijas konstitūcijas 155. panta iedarbināšanu, kas ļāva atlaist reģionālo valdību, taču Senāta lēmumu akceptē.

Advokāts piebildis, ka tas nenozīmē apsūdzēto atteikšanos no savas politiskās pārliecības.

Tikmēr atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kas šobrīd uzturas Beļģijā un pagaidām izvairījies no apcietināšanas, sestdien paziņoja, ka 21. decembra vēlēšanas būs vissvarīgākās reģiona vēsturē.

Aptaujas liecina, ka vēlētāju aktivitāte tajās var sasniegt vēl nepieredzēto 80% slieksni.

Saskaņā ar pirmdien laikrakstā El Pais publicētajiem aptaujas rezultātiem Katalonijas neatkarības kampaņas turpināšanu atbalsta tikai nepilna ceturtdaļa katalāņu.

Tajā pašā laikā tā pati aptauja liecina, ka katalāņu separātistu un spāņu unionistu partiju atbalstītāju skaits ir ļoti līdzīgs.

Top komentāri

jauki
j
politieslodzītie eiropas savienībā.
Nost
N
ar fašismu Spānijā! Nost ar fašismu ES!
gramatika
g
"vicepremjers Urials Džunkerass". Kāpēc "Diena" tik dīvaini atveido kataloņu vārdus? Kataloņu valodā viņš ir Oriol Junqueras. Uzsvērtais "o" ir [o], bet neuzsvērtais ir [u]. Neuzsvērtais "a" ir tuvāk [e] (līdzīgs neuzsvērtajam franču "e"). Burts "j" ir [ž] kā franču valodā. Tātad, viņa vārds skan [uriol žunkeres] un latviski to būtu loģiski atveidot šādi: Uriols Žunkeress. Atveidojot franču un itāļu vārdus uzsvērto patskani bieži papildina ar garumzīmi. Līdzīgi rīkojoties ar kataloņu vārdiem, sanāktu: Uriōls Žunkēress.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits