Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Aptauja: Jaunās Grieķijas valdības spējām izvest valsti no krīzes tic 68% valsts iedzīvotāju

68% Grieķijas iedzīvotāju tic, ka piektdien darbu sākusī valsts jaunā nacionālās vienotības valdība piedāvā labāko risinājumu Grieķijas ekonomikas krīzes pārvarēšanai, liecina sestdien publicētie aptaujas rezultāti.

Pētījumu kompānijas MRB veiktās aptaujas rezultāti, kas publicētu laikrakstā Realnews liecina, ka jaunās valdības vadītāju bijušo Eiropas Centrālās bankas (ECB) viceprezidentu Luku Papademu premjerministra amatā atbalsta 75% aptaujāto Grieķijas iedzīvotāju.

Ja vēlēšanas notiktu šajā nedēļas nogalē, tajās triumfētu līdz šim opozīcijā bijusī konservatīvā partija Jaunā demokrātija, saņemot 33,1% balsu, savukārt  līdzšinējā premjera Georga Papandreu sociālistisko partiju PASOK atbalstītu 18,1% aptaujāto.

Aptauja tika veikta ceturtdien, kad Grieķijas prezidents Karols Papulijs uzdeva Papademam veidot valdību, un piektdien, kad viņa izveidotā valdība deva zvērestu.

Līdzšinējais premjerministrs Papandreu otrdien aicināja savas valdības ministrus iesniegt atlūgumus, lai atvieglotu jaunā ministru kabineta veidošanas procesu, un pateicās valdības locekļiem par darbu.

Jaunās valdības pirmais uzdevums būs pārliecināt ES un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) piešķirt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu astoņus miljonus eiro (5,6 miljoni latu).

Grieķijas politiķu sarunās svētdienas vakarā tika panākta vienošanās par nacionālās vienotības valdības veidošanu. Galvenās politiskās partijas - PASOK un labējā "Jaunā demokrātija" - ir vienojušās par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu 19.februārī.

Papandreu iepriekš uzstāja, ka nacionālas vienotības valdība jāveido, lai īstenotu glābšanas plāna nosacījumus, ko pagājušajā mēnesī pēc intensīvām sarunām vienojās Eiropas Savienības (ES) līderi, un Grieķija varētu saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu - astoņus miljardus eiro (5,6 miljardi latu), kas jāsaņem līdz 15.decembrim, kad valsts kasē aptrūksies līdzekļu valsts saistību izpildei.

Jaunajai valdībai, kuru atbalsta 254 no 300 parlamenta deputātiem, būs jāveic virkne nepopulāru taupības pasākumu, lai saņemtu otro ES glābšanas paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) lielumā un par tādu pašu summu jāsamazina valsts parāds.

64 gadus vecais Papadems, kurš nav nevienas politiskās partijas biedrs, ir starptautiski respektēts ekonomists, Grieķijas zinātņu akadēmijas loceklis. No 1994. līdz 2002.gadam viņš bija Grieķijas centrālās bankas prezidents, bet no 2002. līdz 2010.gadam - Eiropas Centrālās bankas (ECB) viceprezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits