Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Aptauja: Vācijas Pirātu partija nākamajās vēlēšanās varētu iekļūt federālajā parlamentā

Nākamajās vēlēšanās pārstāvniecību Vācijas federālajā parlamentā pirmo reizi varētu izcīnīt Pirātu partija, kuras popularitāte pēdējā laikā strauji pieaugusi, liecina trešdien publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Ja vēlēšanas notiktu tagad, par Pirātu partiju būtu gatavi balsot 7% vāciešu, secināts institūta "Forsa" veiktajā aptaujā.

Iekļūšanai parlamentā Vācijā noteikta 5% barjera. Nākamās federālā parlamenta vēlēšanas plānotas pēc diviem gadiem.

Jau ziņots, ka Pirātu partija šomēnes ieguva negaidīti augstus rezultātus Berlīnes federālās zemes parlamenta vēlēšanās, izcīnot 9% vēlētāju atbalstu, ko laikraksts "Bild" nodēvēja par "vēlēšanu sensāciju".

Kamēr Pirātu partijas popularitāte turpina pieaugt, atbalsts kancleres Angelas Merkeles koalīcijas partneriem - Brīvo demokrātu partijai (FDP) - nokrities līdz vēl nepieredzēti zemam līmenim, apdraudot partijas iekļūšanu parlamentā.

Pašlaik FDP atbalsta vien 2% vāciešu.

Pirms pieciem gadiem dibinātā Pirātu partija, kurā apvienojušies pārsvarā jauni cilvēki, solījuši vairāk atklātības, piemēram, tvītojot no komiteju sēdēm un internetā pārraidot partijas sanāksmes.

Kā atzīst institūta "Forsa" vadītājs Manfrēds Gilners, vēl nekad iepriekš viņš nav pieredzējis tik strauju kādas partijas popularitātes pieaugumu, ko var salīdzināt vien ar zaļo ietekmes palielināšanos Vācijas politikā.

Taču "pat zaļajiem, kopš viņi 1979.gadā pirmo reizi ieguva pārstāvniecību Eiropas Parlamentā, bija nepieciešami četri gadi iekļūšanai Bundestāgā", skaidro eksperts.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, par Pirātu partijas atbalstītājiem kļuvuši gan tie, kuri līdz šim balsojuši par citām partijām, gan tie, kuri parasti uz vēlēšanām nav gājuši.

11% respondentu, kuri pauduši gatavību balsot par Pirātu partiju, iepriekš savu balsi atdevuši par zaļajiem, 13% iepriekš atbalstījuši FDP, bet 10% bijuši pašlaik opozīcijā esošo sociāldemokrātu atbalstītāji.

Tikmēr 30% respondentu, kuri gatavi balsot par Pirātu partiju, nav piedalījušies 2009.gada vēlēšanās vai arī toreiz vēl nebija ieguvuši balsstiesības.

22. un 23.septembrī veiktajā aptaujā, kurā savu viedokli izteica 1001 cilvēks, noskaidrots, ka pašreiz valdošā koalīcija vēlēšanās zaudētu sociāldemokrātu un zaļo koalīcijai.

Merkeles pārstāvētos kristīgos demokrātus atbalsta 31%, par sociāldemokrātiem plāno balsot 29%, zaļos grasās atbalstīt 19%, bet par galēji kreiso partiju "Die Linke" ("Kreisie") savu balsi būtu gatavi atdot 7%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits