Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Aptaujas: Čehijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta būs ļoti sīva

Čehijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā piektdien un sestdien sacentīsies prokrieviski noskaņotais pašreizējais valsts galva Milošs Zemans un proeiropeiskais kandidāts Jirži Drahošs, būs ļoti sīva, liecina jaunākās aptaujas.

Vēlēšanu pirmajā kārtā par 73 gadus veco Zemanu, kas lielāku popularitāti bauda nelielajās pilsētās un lauku apvidos, balsoja 38,56% vēlētāju, kamēr 68 gadus vecais bijušais Čehijas Zinātņu akadēmijas prezidents Drahošs, par kuru balsoja vairums vēlētāju Prāgā un citās lielajās pilsētās, ieguva 26,6% balsu.

Eksperti uzskata, ka otrajā kārtā Drahošam ir nelielas priekšrocības, jo viņam atbalstu pauduši kandidāti, kuriem pēc pirmās kārtas nācās izstāties no sacensības.

Saskaņā ar aptauju, kuras rezultāti publicēti vislielākajā dienas laikrakstā Dnes, par Drahošu "noteikti" balsos 47% čehu, kamēr Zemanam priekšroku dos 43% respondentu.

Aptauju vecis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums STEM/MARK pagājušajā nedēļā intervējot 1078 balsstiesīgus respondentus.

"Neviens no kandidātiem pagaidām nav guvis vairāk nekā 50% vēlētāju atbalstu," norāda Dnes, prognozējot "ārkārtīgi aizraujošu" cīņu.

Aptuveni desmit procenti no aptaujātajiem, kas izteikušies, ka dosies uz vēlēšanu iecirkņiem, pagaidām nav izšķīrušies, par kuru no kandidātiem balsot.

Tikmēr saskaņā ar aptauju, kuru veicis uzņēmums Kantar TNS pēc Čehijas sabiedriskās televīzijas pasūtījuma, par Zemanu grasās balsot 45,5% čehu, bet par Drahošu - 45%.

Arī Kantar TNS analītiķis Pavels Ranoha norādījis, ka aptuveni 9,5% no 1522 respondentiem vēl nav izlēmuši, par ko balsot.

Savukārt nedēļraksts Reflex, pamatojoties uz pirmajā kārtā neveiksmi cietušo kandidātu iegūto balsu analīzi, prognozē, ka Zemana un Drahoša izredzes ir 50 pret 50.

Otrdien un ceturtdien paredzētas abu kandidātu televīzijas debates.

Vēlēšanu iecirkņi savas durvis vērs piektdien plkst.14.00 (plkst.15.00 pēc Latvijas laika), un balsošana turpināsies līdz plkst.22.00. Tā atsāksies sestdien plkst.8.00 un noslēgsies plkst.14.00.

Sākotnējie balsošanas rezultāti sagaidāmi jau sestdienas pēcpusdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits