Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Aptaujātie Latvijas eiroparlamentārieši balsos par jauno EK sastāvu

Aptaujātie Latvijas eiroparlamentārieši balsos par jauno Eiropas Komisijas (EK) sastāvu, aģentūrai LETA pavēstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Eiroparlamentārietis Ivars Ijabs (AP) pieļāva, ka EP ar balsojumu 27.novembrī apstiprinās jauno EK sastāvu. Tāpat politiķis apstiprināja, ka balsos par.

"Šī Komisija tapusi diezgan lielās grūtībās. Ja atceramies, tad daudzi nebija mierā ar procedūru, kā izvēlējās Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu. Viņu izvēlējās necaurskatāmā procesā. EP valda liela neapmierinātība, ka Spitzenkandidat jeb vadošā kandidāta sistēma ir norakstīta un acīmredzot nekad vairs neatgriezīsies," pastāstīja Ijabs.

Tāpat Ijabs informēja, ka pats piedalījies piecās komisāru uzklausīšanas komitejās un kopumā komisāri parādīja augstu kompetences līmeni un arī vēlēšanos turpmākos piecus gadus strādāt EK.

"Līdz ar to man nav kaut kādu īpašu iemeslu, kāpēc balsot pret," pavēstīja Ijabs.

Arī politiķe Dace Melbārde (NA) pastāstīja, ka plāno atbalstīt jauno Komisijas sastāvu, norādot, ka nākamajā Komisijā būs stipra komisāre Inovācijas un jaunatnes jautājumos - Marija Gabriela.

"Tāpat kā veiksmīgu izvēli vērtēju Margarita Shina kandidatūru viceprezidenta amatā. Viņa pārraudzībā būs arī Eiropas dzīvesveida aizsardzības joma," teica Melbārde.

Eiropalamentāriete pastāstīja, ka viņas interešu lokā ir mediju jautājumi, kas būs Iekšējā tirgus komisāra Terija Bretona pārraudzībā. Melbārde pauda atbalstu EP Kultūras un izglītības komitejas vairākuma viedoklim, ka Bretona "portfelis" ir ļoti plašs un, iespējams, medijiem netiks pievērsta pietiekami liela uzmanība.

"Es atbalstīju priekšlikumu, ka atbildību par medijiem vajadzētu uzticēt Gabrielai, kas veiksmīgi šo jomu risināja pašreizējās Komisijas sastāvā. Arī konceptuāli ir pareizāk uz medijiem skatīties no satura viedokļa, akcentēt tos, kā Eiropas kultūrtelpas veidotājus, kuru galvenā funkcija ir nevis uzņēmējdarbība, bet Eiropas pamatvērtību kā vārda brīvība nodrošināšana," norādīja Melbārde.

Arī EP deputāts Roberts Zīle plāno atbalstīt jauno EK, norādot, ka, pirmkārt, tajā ir atvēlēts amats Austrumeiropai kopumā svarīgam izpilddirektora amatam, ko pildīs Valdis Dombrovskis (JV).

Vienlaikus Zīle norādīja, ka vasarā balsojumā par fon der Leienes kandidatūru atturējās, jo viņas priekšvēlēšanu laikā krasi mainītā pozīcija un solījumi, no kuriem atsakoties "bija vēlme sazvejot populistiskās zaļo balsis", neveicināja uzticību un atbalstu šādai stratēģijai.

"Kopumā ir cerības, ka šī EK būs veiksmīgāka par Junkera vadīto," pavēstīja Zīle.

Eiroparlamentārietis Andris Ameriks (GKR) arī plāno balsot par, jo uzskata, ka EK ir "pienācis laiks sākt strādāt, bet Junkeram - laiks atpūsties".

"Notiek debates par to, ka Lielbritānija nav izstājusies, bet ir par vienu komisāru mazāk. Bet tās ir debates juridiskā plāksnē. Es balsošu par, lai Komisija beidzot sāk strādāt un pildīt savus uzdevumus, kas ir jau definēti, kad apstiprināja amatā fon der Leienu," sacīja Ameriks.

Runājot par komisāru iztaujāšanu, Ameriks pastāstīja, ka, jo ilgāk kāds komisārs ir bijis politikā, jo vairāk ir jautājumu par viņa iepriekšējo darbību un pieņemtajiem lēmumiem.

"Konkrētu bažu, ka šie cilvēki nevarētu veikt savu darbu, man nav, tāpēc es balsošu par," norādīja Ameriks.

Arī politiķe Inese Vaidere (JV) balsos par jauno EK sastāvu, jo neredz iemeslus, kāpēc rīkoties pretēji. Viņasprāt, Komisijas izveidē ir ievērots gan politiskais, gan ģeogrāfiskais, gan arī dzimumu līdzsvars.

"Tas ir vērtējams kā solis uz priekšu. Manuprāt, Latvijai ir ļoti labas ziņas, proti, Baltijas valstīm piešķirtie "portfeļi". Dombrovskis būs atbildīgais viceprezidents un pārraudzīs ļoti plašu jautājumu loku," teica Vaidere.

Tāpat politiķe norādīja, ka Dombrovskis pārraudzīs arī atsevišķu komisāru darbu. Viņa pārraudzībā būs finanšu sistēmas uzraudzība, eirozonas pilnveide, kriptovalūtas un kriptoaktīvi, kā arī klimatam draudzīgas un ilgtspējīgas investīcijas, kas Latvijai ir svarīgi, līdz pat ekonomikai un sociālajām tiesībām.

"Zinot Dombrovska spējas, domāju, ka šis "portfelis", kas ir smagāks, viņam ir absolūti panesams. Domāju, ka viņš ļoti labi tiks galā," sacīja Vaidere.

Vaidere pavēstīja, ka laba ziņa ir arī tā, ka enerģētikas jautājumi nodoti igaunietes Kadri Simsones pārraudzībā.

"Igauņi labi saprot, ko nozīmē enerģētikas savienība Eiropas mēroga, kas mūs padarītu daudz mazāk atkarīgus no viena piegādātāja, proti, Krievijas. Arī Vides komisārs, lietuvietis Virgīnijs Sinkēvičs, manuprāt, atbild par Baltijas valstīm svarīgu jautājumu," pavēstīja politiķe.

Vaidere pauda bažas par to, ka Transporta joma nodota rumāņu komisāres rokās.

"Es ceru, ka nebūs nekādu dramatisku pavērsienu. EP, runājot par budžetu un par Rail Baltica, Rumānijas pārstāvjiem bija rezervēta attieksme, jo viņus šis projekts maz interesēja. Tāpēc būs ļoti uzmanīgi jāvēro komisāres darbība, vai netiek ietekmēta mūsu interese Rail Baltica īstenot," norādīja Vaidere.

Tāpat Vaidere pauda bažas par Žozepu Borrelju kā ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos.

"Kad es pirms 15 gadiem pirmo reizi kļuvu par EP deputāti, Borrelju bija EP prezidents. Es viņu neiepazinu kā spilgtu personību. Tieši otrādi. Borreljs ir pozitīvi izteicies par sankciju turpināšanu pret Krieviju. Varbūt, ka šis nebūs pats spilgtākais un efektīvākais augstais pārstāvis, kādu varētu vēlēties," pavēstīja Vaidere.

Politiķe norādīja, ka "nekad nebūs ideālā Komisija", bet, viņasprāt, Komisijas sastāvs ir "pietiekami labs un darboties spējīgs".

Kā ziņots, EP 27.novembrī plkst.12 balsos par jaunās EK apstiprināšanu. Parlaments apstiprinās vai noraidīs visu fon der Leienas un Padomes ierosināto kandidātu sarakstu ar vairākumu atklātā balsojumā.

Balsojums notiks pēc tam, kad EK jaunā priekšsēdētāja fon der Leiena būs iepazīstinājusi ar savu komandu, programmu un apspriedusi tos ar EP deputātiem.

Ja deputāti jauno komisiju ievēlēs, tā oficiāli sāks darbu 2019.gada 1.decembrī.

Top komentāri

nu jā
n
Ja no Ījaba, Amerika un Vaideres neko citu nevarēja gaidīt, tad par Melbārdi ir kauns, arī Zīles viedoklis it nemaz nepārliecina. Varēja vismaz atturēties. Negribas vairs balsot par NA. Vārdos nacionāļi, darbos kaut kas pavisam cits.
trusis nejaukais
t
logjiski ka balsos, siltaas vietinjas tak gribas saglabaat! konformisti nekas vairaak..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits