Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Austrijas konservatīvie un "zaļie" vienojušies par valdības izveidi

Austrijas līdzšinējā kanclera Sebastiāna Kurca vadītie konservatīvie (ÖVP) trešdien vienojušies par bezprecedenta koalīcijas izveidošanu ar "zaļajiem", noslēdzot trīs mēnešus ilgušās sarunas.

"Mums ir izdevies apvienot labāko no abām pasaulē. Ir iespējams aizsargāt klimatu un robežas," sacīja Kurcs, kura vadītā ÖVP pirmstermiņa vēlēšanās septembrī izcīnīja liekāko mandātu skaitu parlamentā.

Partijas, kas ir stipri atšķirīgas, spēja "uzbūvēt tiltus", lai izveidotu valdību "Austrijas nākotnes labā", norādīja "zaļo" līderis Verners Koglers.

Šī būs pirmā reize, kad "zaļie" strādās Austrijas valdībā.

Austrija, kas ir viena no vairākām Eiropas Savienības valstīm, kur laikā no 1990. līdz 2017.gadam pieaudzis siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoms, centīsies nokļūt avangardā cīņā ar klimata pārmaiņām Eiropā, sacīja "zaļo" līderis.

Tiks reformēta nodokļu sistēma, lai mazinātu nodokļu slogu austriešiem, kas bijis viens no ÖVP solījumiem, vienlaikus tiks palielināti ekoloģiskie nodokļi atbilstoši "zaļo" kampaņas solījumiem, sacīja abi līderi.

Caurskatāmība, arī informācijas brīvība un cīņa ar nabadzību bērnu, senioru un sieviešu vidū būs viena no prioritātēm, solīja Koglers.

Detalizēta valdības programma tiks prezentēta ceturtdien.

Septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ÖVP ieguva visvairāk balsu, taču valdības izveidošanai tai nepieciešams vismaz viens koalīcijas partneris.

Novembra vidū Kurcs izšķīrās par koalīcijas sarunu uzsākšanu ar "zaļajiem", kas pēc divu gadu prombūtnes atgriezušies parlamentā un līdz šim vēl nekad nav bijuši pārstāvēti Austrijas federālajā valdībā.

Jau izskanējusi informācija, ka "zaļie" varētu iegūt četrus ministru portfeļus, arī vides ministra amatu. Domājams, ka to ieņems Leonora Geveslere. Vides ministrijas pakļautībā atradīsies arī satiksme, infrastruktūra, enerģētika un tehnoloģijas, pavēstīja kāds "zaļo" pārstāvis, kas gan atteicās atklāt, kādas vēl trīs ministrijas nonāks "zaļo" rokās.

Taču Austrijas mediji ziņo, ka tās varētu būt ministrijas, kas atbildēs par tieslietām, sociālajiem jautājumiem un sieviešu tiesībām.

ÖVP kontrolē būs pārējās ministrijas, arī Iekšlietu, kas līdz šim atradās nacionāli konservatīvās Brīvības partijas pārziņā, un Finanšu ministrijas.

Septembra vēlēšanās ÖVP izcīnīja 37,5%, bet "zaļie" - 13,9% balsu.

 

Top komentāri

nu jā
n
Tāda ir Eiropas pseidolabējo būtība. Sadarbojas vai nu ar sarkanajiem komunistiem vai ar zaļajiem komunistiem. Skaties uz mafiju no kreisās puses, skaties uz mafiju no labās puses, mafija paliek mafija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits