Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Baidens sola, ka ASV nekad neslēgs darījumus aiz Austrumeiropas valstu muguras

ASV viceprezidents Džozefs Baidens ceturtdien vizītes laikā Rumānijā uzsvēra, ka ASV nekad nemēģinās noslēgt slepenus darījumus aiz Austrumeiropas valstu muguras. Viņš apsolīja, ka visi lēmumi, kas attiecas uz šo reģionu, tiks pieņemti, ņemot vērā Austrumeiropas valstu intereses.


Dž.Baidens šonedēļ devies turnejā pa Poliju, Rumāniju un Čehiju. Viens no viņa vizītes mērķiem ir nomierināt austrumeiropiešus, kas pauduši satraukumu par septembrī pieņemto ASV valdības lēmumu atteikties no pretraķešu aizsardzības sistēmas objektu būvēšanas Polijā un Čehijā. Austrumeiropā daudzi to uztvēra kā signālu, ka jaunā ASV valdība izrāda mazāku interesi par Austrumeiropas drošību. Izskanēja bažas, ka ASV mērķis ir nomierināt Krieviju, kas nikni protestēja pret ASV militāro objektu būvēšanu šajā reģionā.


Dž.Baidens savā runā Bukarestē noraidīja šīs bažas. Viņš uzsvēra, ka ASV mērķis ir nodrošināt NATO sabiedroto aizsardzību pret ballistisko raķešu draudiem, tādēļ tika pieņemts lēmums par labu efektīvākai pretraķešu aizsardzības sistēmai. «Mūsu pretraķešu aizsardzības plāns nodrošinās lielāku drošību Eiropai un lielāku drošību Amerikai,» teica Dž.Baidens.


ASV viceprezidents noraidīja pieņēmumu, ka jaunā pieeja ir domāta Krievijas nomierināšanai, neņemot vērā Austrumeiropas valstu intereses. «Mūsu lēmumu noteica ASV un NATO sabiedroto drošības intereses. Punkts.»


Dž.Baidens uzsvēra, ka ASV nepiekrīt XIX gadsimta uzskatam par «ietekmes zonām». «Mēs atbalstām suverēno demokrātiju tiesības pašām pieņemt lēmumus, pašām izvēlēties alianses.» Viņš piebilda, ka citām valstīm nav tiesību uzlikt veto šiem lēmumiem.


Dž.Baidens atzina, ka ASV mēģina uzlabot attiecības ar Krieviju, bet amerikāņi neesot naivi, jo šajā jomā vēl ir daudz problēmu. ASV viceprezidents piekrita, ka Austrumeiropas valstīm nepieciešama energoresursu piegādes maršrutu diversifikācija.


Savā runā Dž.Baidens pievērsās arī citiem jautājumiem, piemēram, pasaules ekonomikas krīzei. Viņš atgādināja, ka Starptautiskais valūtas fonds un Pasaules Banka sniedz ievērojamu atbalstu Austrumeiropas valstu ekonomikai, lai pārvarētu ekonomikas krīzi.


Dž.Baidens runāja arī par Austrumeiropas valstu pienākumiem, viens no kuriem ir veicināt demokrātijas izplatīšanos reģionā. Viņš atsauca atmiņā 1989.gada notikumus, kad visa pasaule ar apbrīnu vēroja, kā Austrumeiropas tautas atsvabinājās no komunistisko režīmu važām. «Piemērs, ko jūs rādījāt pirms 20 gadiem, iedvesmoja pasauli,» atzina Dž.Baidens. Viņš piebilda, ka nākamo 20 gadu laikā Austrumeiropas valstīm ir iespēja mainīt pasauli, atbalstot jaunās demokrātijas. Dž.Baidens aicināja palīdzēt tādām valstīm kā Ukraina, Gruzija un Moldova, lai tās varētu spert platākus soļus ceļā uz Eiropas Savienību un NATO. «Esiet kā cilvēki 1989.gadā. Esiet drosmīgi,» teica Dž.Baidens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits