Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baltkrievijā apsvērta iespēja izveidot koncentrācijas nometni režīma pretiniekiem

Baltkrievijas iekšlietu ministra vietnieks Nikolajs Karpenkovs runājis par iespēju izveidot koncentrācijas nometni Aleksandra Lukašenko režīma pretinieku izolēšanai, liecina nopludināts audioieraksts.

Šo ierakstu publiskojusi organizācija BYPOL, kuru izveidojuši bijušie Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki, kuri atbalsta opozīciju.

Pēc BYPOL sniegtās informācijas, ierakstā dzirdama Karpenkova uzstāšanās kādā sanāksmē oktobra beigās - dienā, kad iekšlietu ministra amatā tika iecelts Ivans Kubrakovs.

"Tiek veidota datu bāze. Ja kāds iekļuvis šajā datu bāzē otrreiz, viņam tur jāpaliek. Ir teikts, ka jāizstrādā, jāizveido nometne - nevis karagūstekņiem, pat ne internētajiem, bet nometne tiem ar īpaši asajiem nagiem, kur viņus nometināt. Un apvilkt ar dzeloņdrāti pa perimetru," ierakstā saka Karpenkovs, kas ir arī iekšējā karaspēka komandieris.

Pēc BYPOL rīcībā esošajām ziņām, plāni ierīkot šādu nometni Brestas apgabala Ivacevičos tikuši apspriesti, taču nav īstenoti.

Ierakstā arī dzirdams, ka Karpenkovs teic, ka Lukašenko personīgi atļāvis izmantot šaujamieročus pret protestētājiem: "Attiecībā uz ieroču izmantošanu valsts vadītājs mūs ir piesedzis no visām pusēm. Viņš saka - bez prāta, protams, ieročus uzreiz izmantot nevajag. Jādod cilvēkam iespēja šajā situācijā, lai viņš saprastu. Bet ja nē, tad gan jābliež! Jo tāds laiks. Nevis krāsainā revolūcija, bet hibrīdkarš."

Karpenkovs arī pieminējis, ka 10.augustā protesta akcijas dalībnieks Aleksandrs Taraikovskis gājis bojā, jo viņam krūtīs trāpījusi gumijas lode.

Kā liecina ieraksts, sanāksmē viņš stāstījis par Krievijā radīto Jarigina sistēmas pistoli, ko Baltkrievijas spēka struktūras esot saņēmušas bruņojumā, un demonstrējis, kā tā darbojas.

"Esam saņēmuši bruņojumā ļoti spēcīgu ieroci. (..) Viņi Krievijā, protams, gribēja nokopēt šveiciešu SIG Sauer un radīja Jarigina pistoli. (..) Hibrīdkarš nebeidzas, to lietot nāksies visiem. (..) Traumatiskais ierocis, no tuva attāluma ne ar ko neatšķiras no kaujas ieroča, jo nabaga krievu cilvēkam kaut kā jāaizstāvas no čečena vai dagestānieša, turklāt klimats tur auksts, visi kažokos staigā," pistoles iedarbību sapulcē skaidrojis iekšlietu ministra vietnieks.

Pēc Karpenkova teiktā, Aleksandrs Lukašenko īsā apspriedē saistībā ar jaunā ministra iecelšanu paziņojis, ka "līdz decembrim ar visu to, kas uz ielām norisinās, ir jātiek galā - turklāt bez žēlastības", runājis par solītajām konstitūcijas reformām, kā arī paziņojis, ka nebalotēsies uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

"[Prezidents teica] - ja es tagad piekāptos un aizietu, tad viņiem visiem beigas, viņus visus iznīcinās - arī daudzus, kas ir šai zālē. Taisīs lustrāciju,(..) izņirgāsies, reformēs organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi, reformēs iekšējo karaspēku, OMON nospiedīs uz ceļiem un pazemos, arī daudzus citus, ko vien uzskatīs par vajadzīgu. Tādēļ ir teikts - jāieved kārtība, un kārtība tiks ievesta. Komandieri devuši uzdevumu, un mums dots ierocis," izteicies ministra vietnieks.

"Un ja mēs nenoturēsimies, nākamais iegansts būs saistīts ar Krievijas Federāciju, tur sāksies sabrukums un tad no šīs Baltkrievijas maz kas paliks pāri - to sadalīs starp Lietuvu, Ukrainu, Poliju. Tādēļ ministrs teica - viss turas uz iekšlietu orgāniem, uz vienībām - iekšējo karaspēku, Iekšlietu pārvaldi, OMON," viņš atstāstījis apspriedes saturu, piebilzdams, ka tajā arī solīts apbalvot visus, kas būs izcēlušies, nodrošinot sabiedrisko kārtību.

Portāls Tut.by norāda, ka decembra nogalē Lukašenko tiešām pasniedzis apbalvojumus tiesībsargājošo struktūru darbiniekiem, arī pašam Karpenkovam.

Kā, komentējot šo audioierakstu, paziņojis opozīcijas pārstāvis, bijušais diplomāts Pāvels Latuško, tas tiks nodots ANO Drošības padomei, Eiropas Savienības Padomei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai, Eiropas Padomei, kā arī Krievijas un Amerikas Savienoto Valstu oficiālajām varas iestādēm.

"Mēs izvirzīsim jautājumu par to, lai Lukašenko režīms tiktu atzīts par teroristisku. Mēs vēlreiz vērsīsimies pie starptautiskajām institūcijām jautājumā par iespēju izveidot starptautisko tribunālu Baltkrievijai," viņš uzsvēris.

Pēc Latuško teiktā, ieraksts apliecina, ka Baltkrievijā "viss notiek pēc Lukašenko pavēles un ar viņa ziņu", ka spēka struktūrām atļauts sakropļot un nogalināt protestētājus un ka tās atbildīgas par Taraikovska nāvi.

"Viņi izdara noziegumus pret baltkrievu tautu un cilvēci, dara to pilnīgi apzināti un sev līdzīgo lokā no tā pat nekautrējas," viņš secinājis.

papildināts viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits