Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Bankrota un devalvācijas piemeklēto Īslandi pārpludina tūristi

Īslandi, kuras uz finanšu sektoru balstīto ekonomiku pērnruden piemeklēja sabrukums, pēdējā laikā pārpludina ārvalstu tūristi, jo šajā vulkāniskās izcelsmes salā, kas slavena ar unikālām dabas ainavām, ir krasi kritušās cenas īslandiešu kronas devalvācijas dēļ.

Īslandes tūrisma pārvaldes jaunākie dati rāda, ka pagājušajā gadā tūristu plūsma, piemēram, no Kanādas pieaugusi par 68%. Kopumā Īslandi, kur ir tikai 320 tūkstoši iedzīvotāju, pērn apmeklēja 502 tūkstoši ārzemju tūristu, no kuriem lielākā daļa jeb 70 tūkstoši bija no Lielbritānijas. Plašā skaitā Īslandi apmeklēja arī vācieši, dāņi, amerikāņi un kanādieši.

"Pērn par vienu Kanādas dolāru deva 60 īslandiešu kronu, kamēr pašlaik var dabūt 105 īslandiešu kronas," aģentūrai AFP priecīgs stāstīja kāds Kanādas students, kurš tāpat kā tūkstošiem citu viņa tautiešu izmantojis valūtu kursu attiecības sniegtās priekšrocības, lai dotos ceļojumā uz Īslandi.

Banku sistēmas sabrukums Īslandē ir atstāja būtisku ietekmi uz nacionālo valūtu, kura pērn zaudēja 44% vērtības.

"Pirms krīzes Īslande bija kļuvusi par ļoti dārgu galamērķi. Tagad tā pārvērtusies par pieejamāku ceļojuma mērķi," sacīja Īslandes tūrisma pārvaldes direktore Olefa Atladotira, paužot gandarījumu, ka tūrisma nozare spējusi visnotaļ labi pretoties vispārējam kolapsam Īslandes tautsaimniecībā.

Īslande ir slavena ar saviem ūdenskritumiem, fjordiem, karstajiem avotiem un geizeriem, kalniem, vulkāniem un ledājiem. Salā, kas ir apmēram tikpat liela kā Latvija un Igaunija kopā, atrodas ap 150 vulkānu, no kuriem 30 periodiski darbojas.

Īslandes ekonomiku pagājušā gada rudenī piemeklēja sabrukums, jo šīs valsts komercbankas bija ieguldījušas milzu līdzekļus riskantos vērtspapīros, kas pēkšņi kļuva bezvērtīgi. Valsts pārņēma trīs lielākās bankas un devalvēja nacionālo valūtu, strauji pieauga inflācija un bezdarbs.

Īslandes tautsaimniecībā pēdējā laikā ir nedaudz atkopusies, jo ekonomikas problēmu risināšanai ir saņēmusi naudu no Starptautiskā Valūtas fonda un vairākām Ziemeļvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits