Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

"Bosnijas miesniekam" piespriež mūža ieslodzījumu

Kara noziegumos un genocīdā apsūdzētajam Bosnijas serbu armijas komandierim Ratko Mladičam, kura lietas izmeklēšana ilga 22 gadus, trešdien Hāgā piespriests mūža ieslodzījums, ziņo BBC.

Tiesas sprieduma nolasīšanas laikā viņš izraidīts no zāles pēc tam, kad tiesnesis noraidīja Mladiča advokāta pieprasījumu pārtraukt sēdi, pamatojoties uz apsūdzētā veselības stāvokli.

Par "Bosnijas miesnieku" iesauktā Mladiča lieta ir pēdējā ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) izskatāmā lieta, un tās spriedumu jau sen gaida desmitiem tūkstoši kara upuru reģionā.

74 gadus vecajam Bosnijas serbu armijas komandierim Mladičam izvirzītas 11 apsūdzības, to skaitā genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas paveikti haotiskajā bijušās Dienvidslāvijas sabrukuma laikā deviņdesmitajos gados. Šie nodarījumi, ieskaitot nežēlīgu etnisko tīrīšanu un Srebrenicas slaktiņa vadīšanu, tiek uzskatīti par Eiropā smagākajiem kara noziegumiem kopš Otrā pasaules kara.

Aģentūra LETA vēsta, ka tiesa atzina Mladiča vainu desmit no 11 apsūdzībām.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Huseins, komentējot tribunāla spriedumu, norādīja, ka mūža ieslodzījumam jākalpo par brīdinājumu citiem kara noziedzniekiem un atgādinājumu, ka viņiem neizdosies izvairīties no tiesas.

"Visiem tiem, kas šodien pastrādā smagus starptautiskus noziegumus tik daudzās situācijās, vajadzētu baidīties no šī rezultāta," sacīja Zeids.

"Mladičs ir ļaunuma iemiesojums, un Mladiča tiesāšana ir iemiesojums tam, kas ir starptautiskā tiesa," viņš piebilda.

Mladiča lieta ir viena no svarīgākajām Starptautiskā krimināltribunāla bijušās Dienvidslāvijas lietās darbības vēsturē, nesen paziņoja virsprokurors Seržs Brammercs.

Trešdien gaidāmā sprieduma pasludināšana būs viena no pēdējām tribunāla vēsturē, jo paredzams, ka tas 31. decembrī beigs pastāvēt pēc divu gadu desmitu ilgušās darbības.

Sarežģītā lieta tika izskatīta vairāk nekā piecus gadus, tajā liecināja teju 600 cilvēku un tika sniegti vairāk nekā 10 000 pierādījumu.

Kā raksta LETA, Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs sacīja, ka šis spriedums bijis iepriekš zināms, bet ir pārsūdzams.

Vučičs sacīja, ka "visi zinājuši, kāds būs spriedums", bet piebilda, ka viņam, kā prezidentam, nav tiesību komentēt pirmās instances spriedumu.

papildināta visa ziņa, mainīts virsraksts

Top komentāri

vecis
v
...tribunālu nevajadzētu slēgt - vēl Krievija uz to gaida...
ee
e
Noskatījos šo ziņu vakar kaut kādā Krievijas ziņu kanālā. Tur bija tāds sašutums! Serbus sodot bargāk par visiem. Nostāja bezmaz vai tāda, ka šis vīrs neko sliktu nav darījis.
LP user
L
Tam bija vajadzīgi 22 gadi... Fantastika, Nirnbergas procesam kopumā bija nepieciešami ~5 gadi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits