Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Britu politiķi sašutuši par Tuska izteikumiem

Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska trešdienas izteikumi par "īpašu vietu ellē" tiem Brexit aizstāvjiem, kas nolēmuši aiziet no Eiropas Savienības (ES) bez skaidra plāna, izsaukuši sašutumu Lielbritānijas politiķos, un no viņu puses Tusks jau nosaukts par "velnišķīgu eiro maniaku".

"Donalds Tusks kārtējo reizi parāda savu nicinājumu pret tiem 17,4 miljoniem cilvēku, kas nobalsoja par glābšanos no ES korupcijas," norādījis Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) ēnu kabineta Brexit ministrs Semijs Vilsons. "Šis velnišķais eiro maniaks dara visu, ko spēj, lai paturētu Apvienoto Karalisti saistītu ar ES birokrātijas važām un kontroli."

Savukārt toriju pārstāve Andrea Līdsoma, kas pirms referenduma aktīvi izstājās par aiziešanu no ES, pieprasījusi Tuska atvainošanos par viņa "naidīgajiem" izteikumiem.

"Domāju, ka tas, ko viņš pateicis, ir visai nepieņemami un visai apkaunojoši," sarunā ar sabiedrisko radiostaciju BBC Radio 4 atzinusi Līdsoma. "Esmu pārliecināta, ka tad, kad viņš būs padomājis, viņš, iespējams, vēlēsies, lai nebūtu to teicis."

Arī eiroskeptiķu veterāns Konservatīvās partijas rindās Pīters Bons Tuska izteikumus nosaucis par "absolūti skandalozu apvainojumu".

"Neatceros nevienu prezidentu, kas tā apvainojis šī parlamenta locekļus, valdības locekļus un britu tautu," uzsvēris Bons.

Tajā pašā laikā Brexit radikālo atbalstītāju deputātu kopas - Eiropas izpētes grupa (ERG) - līderis Džeikobs Rīss-Mogs, būdams pārliecināts katolis, izteicies, ka Tusks, šķiet, aizmirsis bausli "tev nebūs nepatiesi liecināt".

Savukārt Saimons Klārks, vēl viens toriju eiroskeptiķu spārna pārstāvis, paziņojis, ka Eiropadomes prezidenta izteikumi tuvina viņu domai par atbalstu bezvienošanās Brexit.

Arī Duglass Kārsvels, kas savulaik kļuva par pirmo parlamentā ievēlēto Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) pārstāvi, atzinis, ka Tuska izteikumi nenovēršami bīda situāciju tuvāk tā dēvētajam stingrajam Brexit.

Savukārt pašreizējais UKIP līderis Džerards Batens izteicies, ka Tuska vārdi liecinot par viņa "nervozitāti".

"Tuska kungs aizmirsis, ka Dante savā peklē zemāko elles loku atvēlējis nodevējiem. Es viņam atgādinātu, ka tie, kas vēlas, lai viņa zemi pārvalda sveša vara, ir nodevēji," piebildis Batens.

Tomēr citās domās par Tuska izteikumiem ir pret Brexit noskaņotie Lielbritānijas parlamenta deputāti.

"Reizēm patiesība sāp, vai ne?" atzinusi Džoanna Čerija, kas pārstāv Skotu Nacionālo partiju (SNP).

Tikmēr aktīvistu organizācija Mūsu nākotnes vārdā, kas iestājas par atkārtota referenduma rīkošanu, paziņojusi, ka Tuskam bijusi "pilnīga taisnība".

Tuska nediplomātiskie izteikumi ieņēmuši galveno vietu arī britu laikrakstu tīmekļa vietnēs.

Eiroskeptiski noskaņotais tabloīds The Sun savā tīmekļa versijā zem virsraksta "ES to zaudējusi" norāda, ka "vīpsnājošais Tusks ārkārtīgi asi norājis" Brexit atbalstītājus.

Savukārt Mail Online zem fotogrāfijas, kurā acīmredzami labā noskaņojumā esošais Tusks uzņemts kopā ar Īrijas premjerministru Leo Varadkaru, licis parakstu: Eiropadomes prezidents smejas par skandālu, ko izraisīs.

Top komentāri

Saule
S
Britiem nepatīk asa mēle , bet kā ar pašu asuo mēli .... Boriss Džonsons, Nigels Farāžš un ne tikai..... Kāda divkosība!!! Kad kāds atļaujas runāt "angļu stilā" un pielietot sulīgu valodu, tad kā nav kauns, ko atļaujas tas "neievēlētais bijušais Polijas premjeriņš Donalds??!! " Kā sauc tā atskan, briti un nav ko kratīts pirkstu un vaimanāt!!!
skaidrs
s
Tuska un Junkera lielākais murgs, ka citas ES dalībvalstis, redzot, ka Lielbritānijai ārpus ES iet labāk, arī gribēs izstāties no ES.
Krējums Saldais
K
Nu jā, ES - mūsu gadsimta gods, slava un sirdsapziņa. Pat Gromiko PSRS laikos kaut ko tādu neatļāvās...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits