Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bulgārijā izveidota speciāla tiesa organizētās noziedzības lietu izskatīšanai

Otrdien Bulgārijā darbu sākusi speciālā tiesa, kas izveidota, lai risinātu ar organizēto noziedzību un mafiju saistītas lietas, paziņojis jaunās institūcijas priekšsēdētājs.

Tiesa, kura sākusi darbu ar sešu mēnešu novēlošanos, izskatīs lietas, kas saistītas ar nolaupīšanas gadījumiem, naudas atmazgāšanu, krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) fondiem, cilvēku kontrabandu un citām organizētās noziedzības darbībām.

Plānots, ka tuvāko dienu laikā tiesai izskatīšanai tiks nodotas 70 līdz 80 lietas, bet gada laikā to skaits varētu sasniegt 300, intervijā nacionālajam radio paziņoja tiesas priekšsēdētājs.

Jaunā tiesa ir galvenais instruments Bulgārijas noziedzības apkarošanas stratēģijā. Tā tika izveidota, reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) nesaudzīgo kritiku par Bulgārijas nespēju noslēgt lietas un nogādāt labi zināmus mafijas bosus aiz restēm.

Tomēr personāla un finansējuma trūkuma dēļ tiesa savu darbu uzsākusi pusgadu vēlāk, nekā plānots.

Tiesas izveide izraisīja domstarpības arī Bulgārijas parlamentā, kā arī advokātu un cilvēktiesību aizstāvju vidū. Kritiķi pauda bažas, ka tā var kļūt par politisko represiju instrumentu. Tādēļ likumdevēji bija spiesti atteikties no sākotnējās ieceres uzticēt jaunajai tiesai arī lietu izskatīšanu, kas saistītas varas ļaunprātīgu izmantošanu augstāko politiķu un amatpersonu aprindās, naudas izšķērdēšanu un citām apsūdzībām korupcijā.

Bulgārija, kura ES pievienojās 2007.gadā, ir pakļauta ciešai Briseles uzraudzībai un tiek nemitīgi mudināta īstenot plašas tiesu sistēmas reformas, lai uzlabotu lēno un neefektīvo cīņu pret noziedzību.

Tomēr 2011.gada jūlijā ES ziņojumā par situāciju Bulgārijā secināts, ka tiesu praksē joprojām pastāv nopietni trūkumi, kas noved pie daudziem attaisnošanas gadījumiem augsta līmeņa korupcijas, krāpšanas un organizētās noziedzības lietās.

Kāds nesen publiskots ziņojums vēsta, ka laika posmā no 2010.gada janvāra līdz oktobrim prokuratūra zaudējusi vidēji 17% no organizētās noziedzības lietām, 13% no lietām, kurās notikusi krāpšanās ar ES fondiem, un desmit procentos no lietām, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu.

Kopumā Bulgārijas tiesās attaisnojošs spriedums tiek nolasīts vidēji trīs līdz četros procentos lietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits