Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Bulgārijā nevienai partijai vēlēšanās nav izdevies iegūt pietiekami daudz balsu valdības izveidošanai

Svētdien aizvadītajās Bulgārijas parlamenta vēlēšanās nedz bijušā premjerministra Boiko Borisova labēji centriskajai partijai GERB ("Pilsoņi par eiropeisku Bulgārijas attīstību"), nedz sociālistiem nav izdevies iegūt pietiekami daudz vietu parlamentā, lai spētu izveidot valdību, liecina trešdien publiskotie balsu skaitīšanas galīgie rezultāti.

GERB ieguvusi 30,5% balsu, bet sociālisti, kuri ierindojušies otrajā vietā, - 26,61%. Parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas - turku minoritātes partija MRF, kas saņēmusi 11,29% balsu, un galējo nacionālistu partija "Ataka", par kuru nobalsojuši 7,3% vēlētāju.

Vēlēšanu komisija vēl nav atklājusi precīzi, cik vietu katra partija ieguvusi parlamentā, bet Mihails Konstantinovs, kurš ir valdes loceklis uzņēmumā, kas veica balsu skaitīšanu, pavēstījis, ka GERB ieguvusi 97 vietas, sociālisti tikuši pie 84 vietām, MRF ieguvusi 36 vietas, bet "Ataka" - 23 vietas. Bulgārijas parlamentā ir 240 vietas, un valdības izveidošanai nepieciešams vismaz 121 deputāta atbalsts.

GERB joprojām klusē par saviem plāniem, bet partija nonākusi stirpā izolācijā, jo pārējās parlamentā iekļuvušās partijas izteikušās, ka nevēlas ar to sadarboties. Tikmēr sociālistiem un MRF, kam kopā ir 120 vietas parlamentā, nepieciešams "Ataka" atbalsts, lai tās spētu izveidot tehnokrātu valdību.

Analītiķi šādai valdībai prognozē īsu mūžu, bet atzīst, ka tas ir šobrīd labākais iespējamais variants. "Nav cita risinājuma, kā ekspertu valdība, kas balstīta programmā ar skaidrām prioritātēm. Alternatīva ir jaunas vēlēšanas, taču tas ir risks atkārtot svētdienas balsojumu," norāda analītiķis Živko Gerogievs.

Svētdien notikušajās vēlēšanās piedalījās tikai 51,33% no 6,9 miljoniem balsstiesīgo, kas ir zemākais rādītājs kopš 1989.gada.

Jau ziņots, ka līdzšinējā valdība krita 20.februārī pēc plašiem protestiem, kas sākotnēji bija vērsti pret lielajiem elektrības rēķiniem un elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības monopolu, bet vēlāk pārauga demonstrācijās pret valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits