Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Čehi padomju invāzijas upuru piemiņas ceremonijā izsvilpj premjeru

Padomju iebrukuma upuru piemiņas ceremonija otrdien Prāgā izvērtusies par protesta akciju pret Čehijas premjerministru Andreju Babišu.

Piemiņas ceremonija Prāgas centrā pie Čehijas sabiedriskā radio ēkas, kur 1968.gada 21.augustā padomju okupācijas pirmajās stundās dzīvību zaudēja 17 neapbruņoti cilvēki, kas mēģināja apturēt krievu tankus, demonstranti Babišu sagaidīja ar svilpieniem.

Daļā čehu sabiedrības lielu sašutumu izsaucis apstāklis, ka Babiša vadītā mazākuma valdība jūnijā nāca pie varas ar komunistu atbalstu.

Turklāt tiek apgalvots, ka Babišs savulaik esot sadarbojies ar toreizējās Čehoslovākijas komunistiskā režīma slepenpoliciju.

Kā ziņots, čehi un slovāki šodien piemin 50. gadskārtu, kopš padomju tanki iegāja toreizējā Čehoslovākijā, lai apspiestu reformu kustību, kas vēsturē pazīstama kā Prāgas pavasaris.

Čehoslovākijas Komunistiskās partijas toreizējā līdera Aleksandra Dubčeka vadībā tika uzsāktas demokrātiskās reformas, mēģinot pārveidot PSRS uzspiesto totalitāro režīmu "sociālismā ar cilvēcisku seju".

Taču naktī uz 1968. gada 21. augustu Čehoslovākijā iegāja PSRS militārais kontingents, kam atbalstu sniedza arī vairāku citu toreizējā Varšavas pakta valstu – kādreizējās Austrumvācijas, Ungārijas un Polijas – armijas.

Tikai okupācijas pirmajā dienā, pretojoties iebrucējiem, dzīvības zaudēja aptuveni 50 čehi un slovāki, bet saskaņā ar vēsturnieku aplēsēm kopējais padomju okupācijas upuru skaits sasniedza vismaz 402 cilvēkus.

Pēdējais padomju karavīrs Čehoslovākiju pameta tikai 1991.gadā, divus gadus pēc Samta revolūcijas, kuras rezultātā beidzot tika gāzts komunistiskais režīms.

Top komentāri

Neslāvs
N
Nedod dievs čehiem piedzīvot tās krievu zvērības , kas notika pret latviešiem...
Ilona Kulda
I
Ja varētu, Krievija arī šodien rīkotos līdzīgi
Tepat
T
Kad mūsu komunistus kas nodarbojās ar terorismu un genocīdu gan pirms 1990 gan tagad sauks pie atbildības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits