Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Čigānu skandāls Francijā turpinās; politiķi prasa Olanda iejaukšanos

Konflikts Francijas valdības locekļu starpā, kuru izraisījušas domstarpības par pašreizējo politiku, kas tiek piekopta pret čigāniem, nerimstas, un uz prezidentu Fransuā Olandu tiek izdarīts arvien lielāks spiediens, lai panāktu viņa iejaukšanos.Tomēr Olands līdz šim izvairījies iejaukties konfliktā, kuru izraisīja iekšlietu ministra Manuela Valsa paziņojums, ka Francija nespēj čigānus integrēt un ka tiem jāatgriežas savās izcelsmes valstīs.

Valss, kurš aktīvi īsteno nelikumīgo čigānu nometņu likvidēšanas un to iemītnieku izraidīšanas politiku, pēdējās nedēļas laikā izpelnījies vismaz trīs citu ministru kritiku. Konflikts saspīlējis arī attiecības valdošajā koalīcijā starp Olanda pārstāvētajiem sociālistiem un viņu partneriem - zaļajiem.Tikmēr opozīcija jau paziņojusi, ka pašreizējā krīze ir kārtējais apliecinājums tam, ka prezidents, saskaroties ar sarežģītām situācijām, apjūk un nespēj rīkoties."Valdība, kurā daži ministri organizē uzbrukumus citiem ministriem, nevar ilgi pastāvēt," norādījis centristu partijas Demokrātiskā kustība (MoDem) līderis Fransuā Beirū. "Jāatjauno [valdības] vienotība, un tas ir prezidenta un premjerministra uzdevums."Tajā pašā laikā pret Valsu vērstie izlēcieni no zaļo un viņa paša pārstāvēto sociālistu kreisā spārna puses turpinās arī pirmdien.Piemēram senatore Estere Benbasa, kas pārstāv zaļos, paziņojusi, ka iekšlietu ministra attieksme pret čigāniem esot "pavisam vienkārši nepieņemama"."Šie izteikumi atgādina mūsu vēstures tumšākās stundas. Nav tādas lietas kā tautas, kuras nav iespējams asimilēt. Ir tikai valstis, kas tās nepieņem," uzsvērusi Benbasa.Tikmēr mājokļu ministre Sesila Diflo, kas ir ietekmīgākā zaļo pārstāve valdībā, apsūdzējusi Valsu Francijas pamatvērtību nodevībā un aicinājusi Olandu saukt iekšlietu ministru pie kārtības.Savukārt Valss no savas puses šos paziņojumus nosaucis par "nepieņemamiem".Tajā pašā laikā bijusī ministre Delfīna Bato, kas pārstāv sociālistu partijas kreiso spārnu un bija spiesta valdību pamest jūlijā, jo kritizēja valdības īstenoto izdevumu samazināšanu, apsūdzējusi Olandu dubulto standartu piemērošanā.Tikmēr aptaujas liecina, ka Valsa nostāja čigānu jautājumā tikai vēl vairāk nostiprinājusi viņa kā populārākā Olanda valdības locekļa statusu.Saskaņā ar nedēļas nogalē publicētajiem aptaujas rezultātiem 77% francūžu uzskata, ka iekšlietu ministram ir taisnība, paziņojot, ka čigānus ir jāizsūta no Francijas.Vairumā interviju, kuras Valss sniedza svētdien, viņš turpināja aizstāvēt savu pozīciju. Ministrs norādījis uz statistikas datiem, kas liecina, ka neproporcionāli lielu skaitu sīko noziegumu Parīzē pastrādājuši nepilngadīgie, kas ir Rumānijas pilsoņi. Savukārt vairums čigānu, kas pēdējā laikā uzradušies Francijā, nāk tieši no Rumānijas.Par problēmas mērogiem, kas pēdējā laikā pārņēmusi valsti, liecina arī skaļā tiesas prāva, kura sākas pirmdien. Tajā apsūdzēti 27 trīs čigānu ģimeņu locekļi, kas apmācījuši savus bērnus zagšanā.Vairāki no aizdomās turamajiem apsūdzēti arī cilvēku kontrabandā, jo daļu no nepilngadīgajiem ģimenes savstarpēji pirkušas un pārdevušas.Apsūdzēto advokāti gan cenšas tiesu un sabiedrību pārliecināt, ka šie maksājumi esot bijusi čigānu tradicionālā pūra naudas nomaksa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits