Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dzīvoklis par 20 000 eiro Berlīnē? Lūdzu!

Franks Rošaks, labsirdīgs Berlīnes miesnieks ar draudzīgu smaidu, pirms 16 gadiem samaksāja 1,3 miljonus dolāru par plašu māju ar desmit istabām jaukā Berlīnes priekšpilsētā. Pirms diviem gadiem viņš nolēma pārdot divstāvu māju un 1,5 hektārus plašo dārzu par 500 000 eiro (790 000 dolāru jeb 351 000 latu).

Taču viņš jau mēnešiem ilgi nav saņēmis nevienu piedāvājumu. "Tolaik es domāju, ka tas ir labs ieguldījums, jo cenas palielināsies," stāsta F.Rošaks, kura smaids izgaist, ja nākas stāstīt par savu māju, ko viņš nekādi nevar pārdot. "Es cerēju, ka kļūšu par nekustamā īpašuma magnātu. Taču man nekas nesanāca."

F.Rošaka stāsts nav par daudzviet pasaulē vērojamo nekustamā īpašuma cenu kritumu. Tas ir stāsts par neparasto Berlīnes mājokļu tirgu. Citas pilsētas skārusi cenu samazināšanās, bet Berlīne, tāpat kā daudzi citi Vācijas reģioni, pirms tam nemaz netika pieredzējusi strauju cenu kāpumu. Berlīne jau sen tiek uzskatīta par melno caurumu investīcijām mājokļu tirgū un īstu murgu māju īpašniekiem. "Berlīne ir metropole ar provinces cenām," secina DZ Bank nekustamā īpašuma tirgus analītiķe Kristīne Šēfere.

Protams, no šāda tirgus stāvokļa ir arī savs labums: Berlīne nav izjutusi straujās cenu lejupslīdes izraisītu krīzi un saviesīgos pasākumos reti tiek runāts par nekustamo īpašumu. Nekustamā īpašuma aģenti un daži ekonomisti gan uzskata, ka Berlīnes mājokļu tirgum ir liels potenciāls. "Vai nav labāk iepirkties tirgū, kas desmit gadu slīdējis lejup, nekā ieguldīt naudu tirgū, kurā ballīte jau beigusies?" vaicā Deutsche Bank nekustamā īpašuma analītiķis Tobiass Justs. Taču potenciāla piepildīšana varētu prasīt ļoti ilgu laiku. Cerības ir kāpušas, bet cenas palikušas uz vietas.

Lielbritānijā, Spānijā un ASV nekustamā īpašuma cenas pēdējās desmitgades laikā traucās augšup, bet Vācijas galvaspilsētā un Austrumvācijā jauno mājokļu cenas kritās par vidēji 1% gadā. Banku dati liecina, ka esošo mājokļu cenas kritās par 2% gadā. Nedaudz labāks stāvoklis bija Vācijas rietumu daļā, kas ir turīgāka un blīvāk apdzīvota.

Vācijas mājokļu zemās cenas ietekmē virkne faktoru: salīdzinoši lēna ekonomikas izaugsme, iedzīvotāju skaita samazināšanās, lēta īre un tradicionāli zems mājokļu īpašnieku īpatsvars, dāsnas pensijas, pret risku atturīgas bankas, lielas gala izmaksas un maza peļņa no investīcijām. "Vācijā ir reģioni ar nestabilām cenām, kur ieguldījumi nekustamā īpašuma jomā nenesa gaidīto peļņu. Cenas kritās rajonos, kur samazinās iedzīvotāju skaits un vietējā ekonomika ir vāja. Tas ļoti atšķiras no stāvokļa citās valstīs," secina T.Justs. Viņš saglabā optimismu par tirgus attīstību. Dažās pilsētās, piemēram, Minhenē, mājokļu cenas ir pamazām kāpušas. Stāvoklis kļūst cerīgāks arī Berlīnē, kur samazinās bezdarbs, palielinās ekonomikas izaugsme un sarūk mājokļu piedāvājuma pārsvars pār pieprasījumu.

Tomēr grūti saskatīt iemeslus, kādēļ bohēmiskā Berlīne varētu pieredzēt nekustamā īpašuma tirgus sarosīšanos. Lētie mājokļi atvilinājuši uz Berlīni desmitiem tūkstošu studentu, tomēr pilsētas iedzīvotāju skaits (3,4 miljoni) palicis nemainīgs. Berlīne kļuvusi par mājvietu tūkstošiem mākslinieku, aktieru, mūziķu un dzejnieku, kas priecājas par iespēju atrast lētu vietu, kur dzīvot un strādāt. Berlīnē gandrīz vairs nav lielo rūpniecības uzņēmumu. Tādas firmas kā Siemens pameta pilsētu pēc Otrā pasaules kara vai aukstā kara laikā. Banku nozare pārcēlās uz Frankfurti. Daudzas valdības iestādes palikušas Bonnā.

"Stāvoklis dažos Berlīnes rajonos ir normāls, bet citviet nekustamo īpašumu var iegādāties gandrīz par velti," stāsta Mihaēls Fredebeils, kurš jau 30 gadu darbojas nekustamo īpašumu tirgū. Bezdarba līmenis Berlīnē ir 15% (gandrīz divreiz lielāks nekā visā Vācijā); ienākumu līmenis ir zem vidējā. Berlīnē tikai 13% iedzīvotāju pieder viņu mājoklis. Tas ir krietni zem jau tā nelielā Vācijas vidējā līmeņa (40%). Berlīnē ir daudz pašvaldības dzīvokļu, īres maksa ir zema, daudz brīvu dzīvokļu, tāpēc mājokļu cenas ir zemas.

Cenu kāpums bija vērojams pēc Berlīnes mūra krišanas 1989.gadā, tomēr pat Vācijas valdības pārcelšanās atpakaļ uz Berlīni, kas notika 1999.gadā un radīja ap 20 000 darbavietu, neapturēja ilgtermiņa cenu lejupslīdi. Viltus cerības radīja arī pircēji no ārzemēm, ko pievilināja niecīgās Berlīnes mājokļu cenas. Tūkstošiem pircēju ieradušies no Lielbritānijas, Īrijas un Skandināvijas, lai izķertu mājas par neticami zemām cenām. Mājokļu cenas Berlīnē joprojām ir pasakaini lētas. "Kāda draudzene no Itālijas piezvanīja man un vaicāja, vai avīzē izlasītā informācija atbilst patiesībai un dzīvokli Berlīnē patiešām var nopirkt par 50 000 eiro," stāsta Karstens Marčinkovskis, kurš nesen nopircis māju Berlīnes priekšpilsētā. "Es viņai atbildēju, ka avīzē publicētās ziņas neatbilst patiesībai. Berlīnē dzīvokli var nopirkt arī par 20 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits