Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ECT: Slovēnijai lietuvietim jānodrošina tulks dzimtajā, nevis krievu valodā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Strasbūrā otrdien atzina, ka Slovēnija pārkāpusi par bankas aplaupīšanu notiesāta lietuvieša tiesības, nodrošinot viņam tulku nevis lietuviešu, bet tikai krievu valodā.

Saskaņā ar ECT lēmumu Slovēnijai būs jāatlīdzina Lietuvas pilsonim Danam Vizgirdam morālais kaitējums 6400 eiro apmērā, kā arī jāsedz tiesas izdevumi 2500 eiro apmērā.

Tiesa atzinusi par nepamatotu Slovēnijas valdības sniegto skaidrojumu, ka krievu tulks Vizgirdam piešķirts tādēļ, ka krievu valoda Lietuvā tiekot plaši lietota.

"Slovēnijas valdība nav sniegusi nekādu citu pamatojumu, kādēļ [šīs valsts] dienesti, piešķirot viņam tulku, uzskatījuši viņa krievu valodas zināšanas par pietiekamām," teikts tiesas paziņojumā.

Kā konstatējusi ECT, Slovēnijas institūcijām pirms šāda lēmuma pieņemšanas bija jāpārliecinās, vai prasītājs krievu valodu prot labi.

Vizgirda 2002.gadā tika arestēts un saukts pie kriminālatbildības par dalību bankas aplaupīšanā Slovēnijā. Visa kriminālprocesa gaitā viņam palīgā tika norīkots krievu valodas tulks un uzrādīti lietas dokumenti tikai krievu valodā.

2002.gada jūlijā Vizgirda un vēl trīs lietuvieši tika notiesāti par laupīšanu un nelikumīgu iedzīvošanos, kā arī automobiļa zādzību. Vizgirdam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz nedaudz vairāk kā astoņiem gadiem. Viņa apelācijas sūdzība tika noraidīta.

Top komentāri

ļuļa
ļ
patiesību sakot, bēdu ieleja. pašai esot slovēnijā, man vietējie gudrīši mēģināja iestāstīt, ka latvijā krievu valoda esot valsts valoda, un uz iebildi, ka valsts valoda ir latviešu, saņēmu atbildi - bet tā jau tā pati krievu vien ir, tikai dialekts. patiesībā visa diskusija bija pilnīgi bezjēdzīga, kamēr es nepateicu, ka no sūda serbiem jau neko citu nevar gribēt, kā krievu valodas pārvaldi visā eiropā. tad bija uguns pakulās un tad es pēkšņi nesapratu, ka serbi un slovēņi esot pilnīgi dažādas tautas utt. es tad nu varēju visnotaļ indīgi aizrādīt, ka kas tad tās pa dažādām tautām, ja valoda viena un tā pati, tikai dialekts cits, nu un kas, ka vieni raksta kirilicā, bet otri latīņu burtiem. un ka vispār sen bija laiks austroungāriju atjaunot, ka tie šitos visus pie kārtības piesauktu un beidzot arī skolā piespiestu mācīties un varbūt iemācītu, kādas tad eiropas savienībā ir valodas.
Ir gan tie slovēņi stulbi !
I
Labi, ka lietuvietis pastāvēja uz savām tiesībām. Vai mankurtizētam latvietim būtu tāda dūša?
urban dict
u
R-Eiropaa kaut cik atpaziist tikai taas valstis, kuraas speelee futbolu; visas paareejaas prieksh videejaa pilsonja it "yugo".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits