Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 24. augusts
Boļeslavs, Bērtulis

Eiropā dzīvojošie ebreji aizvien izteiktāk izjūtot antisemītisma pieaugumu

Antisemītisma izpausmes daudzās Eiropas Savienības valstīs kļūst aizvien biežākas, un tajās dzīvojošās ebreju kopienas ir ne tikai nobažījušās, bet arī nobijušās – šāds secinājums vijas cauri vakar publicētajam ES Pamattiesību aģentūras (FRA) ziņojumam.

Britu laikraksts The Guardian uzsver, ka lielākā daļa datu, kas tika izmantoti ziņojuma tapšanā, tika savākti pagājušā gada pirmajā pusē – pirms 7. oktobrī notikušā Gazas joslas kaujinieku grupējuma Hamās uzbrukuma Izraēlai un tam sekojošās atbildes ofensīvas. Kopš šī militārā konflikta sākšanās situācija ir vēl vairāk pasliktinājusies – nesenā aptaujā noskaidrots, ka Francijā to izjūt gandrīz trīs ceturtdaļas ebreju.

Deutsche Welle vēsta, ka ziņojums balstīts uz intervijām ar aptuveni 8000 ebreju, kas dzīvo 13 ES valstīs, kurās ir lielākās šīs tautas kopienas. 96% no viņiem norādījuši, ka pēdējā gada laikā saskārušies ar antisemītisma izpausmēm. Lielākoties tas attiecas uz virtuālo vidi, piemēram, interneta sociālajiem tīkliem, taču 4% aptaujāto apgalvojuši, ka piedzīvojuši ne tikai verbālus, bet arī fiziskus uzbrukumus sabiedriskās vietās – tikai par to, ka ir ebreji.

76% aptaujāto atzinuši, ka laiku pa laikam cenšas slēpt to, ka ir ebreji, bet 34% sacījuši, ka vairs neapmeklē sinagogas, ebreju veikalus un dažādus ebreju kopienu rīkotos pasākumus, jo tajos nejūtas īsti droši. Par savu  tuvinieku drošību raizējas aptuveni 60% aptaujāto. Aptuveni tikpat liels skaits uzskata, ka valstīs, kurās viņi dzīvo, varasiestādes nedara pietiekami daudz, lai novērstu antisemītiskus incidentus un sodītu vainīgos.

"Ebreji ir nobijušies vairāk nekā jebkad agrāk," šīs aptaujas rezultātus rezumējusi FRA direktore Sirpa Rautio. Viņa uzsvērusi, ka ziņojuma tapšanas laikā jau šā gada pirmajos mēnešos iegūta informācija no 12 ebreju kopienas pārstāvošām organizācijām un šie dati liecina, ka pēc Izraēlas un Hamās konflikta sākšanās situācija kļuvusi daudz draudīgāka. Piemēram, Zviedrijā un Austrijā šā gada janvārī reģistrēts četrreiz vairāk antisemītisku incidentu nekā 2023. gada janvārī. Līdzīgi ir arī Francijā, Vācijā un vēl vairākās ES valstīs, kurās ir lielas musulmaņu kopienas un sabiedrība, kā arī atsevišķi pietiekami skaļi politiskie spēki (lielākoties no kreisā spārna) Gazas joslas konfliktā vairāk sliecas atbalstīt palestīniešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits