Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Dažas aplēses liecina - ja nekas netiks mainīts, 2050. gadā plastmasas atkritumu okeānos būs vairāk nekā zivju

Eiropā plāno dramatiski ierobežot plastmasas izstrādājumu lietošanu

Cīņā ar plastmasas atkritumiem Eiropā plāno ierobežot plastmasas trauku, salmiņu, kafijas krūzīšu un vates izstrādājumu izmantošanu, paredz Eiropas Komisijas direktīvas projekts, ko pirmdien paredzēts prezentēt oficiāli, vēsta vācu mediji.

Direktīvas projekts tapis bažās par aplēsēm, ka, neierobežojot plastmasas izstrādājumu apriti, 2050. gadā okeānos plastmasas atkritumu būs vairāk nekā zivju. Bieži tiek ziņots par zivīm, putniem un citu dzīvo radību, kas saindējas un iet bojā vides piesārņojuma dēļ.

Plāns paredz:

  • aizliegt vairākus vienreizējās lietošanas plastmasas izstrādājumus, piemēram, salmiņus, plastmasas paplātes, vienreiz lietojamos šķīvjus, kafijas maisīšanas karotītes, kā arī kokvilnas tamponus ar plastmasas pamatni un no plastikāta ražotus balonu turētājus;
  • par katru nepārstrādātu plastmasas atkritumu kilogramu ES dalībvalstīm būs jāmaksā noteikta summa ES budžetā;
  • uzdot katrai dalībvalstij izmantot atkritumu depozīta sistēmu vai kāds alternatīvu pasākumu, lai līdz 2025. gadam savāktu 90% plastmasas pudeļu;
  • aktīvāk informēt patērētājus par plastmasas iepakojuma radītajām briesmām videi.

Vācijas vides ministre Svenja Šulce vietējam medijam ARD apliecinājusi atbalstu iecerei, ka vienreizlietojamo plastikāta izstrādājumu lietošana "tiek regulēta Eiropas līmenī un tiek pakāpeniski izņemti no aprites".

Savukāt par ES budžetu atbildīgais komisārs Giners Etingers aizstāvējis plānu noteikt bargu naudas sodu dalībvalstīm, kam neizdodas pārstrādāt vairāk plastmasas - "tas radīs stimulu šo valstu politiķiem pārbaudīt, kā samazināt plastmasas atkritumu apjomu - ar aizliegumiem, izglītošanu, valsts nodokli vai maksu par plastmasas iepirkumu maisiņiem".

Eiropas Komisija arī rēķinās ar patērētāju iebildumiem par tik krasām izmaiņām, tāpēc vēlas no tiem izvairīties, uzsverot arī sabiedrības izglītošanu par šiem pasākumiem un uzsverot videi draudzīgākas plastmasas izstrādājumu alternatīvas. Savukārt iespējamie naudas sodi, pēc Eiropas Komisijas domām, varētu "atvēsināt" eiroskeptiskākos politiķus atsevišķās valstīs.

Eiropas Komisija detalizētāk plānu paredz prezentēt pirmdien, tam sekos pārrunas ar visām 28 ES dalībvalstīm, kā arī Eiropas Parlamentu.

Top komentāri

ddd
d
bez ES iesaistes korumpētajā LV nebūs iespējas ieviest depozīta sistēmu. visi valdības locekļi, kam ir investīcijas jebkur, tie būs mūžīgi pret savas peļņas mazināšanai. malači ES, lai ņem pie dziesmas visus kampējus, kam daba nerūt un tikai savs labums. kā var kāda ES valsts būt bez depozīta sistēmas, kamēr citām ir un ja sen un ir sevis tas viss pierādijis.
Trollis JT
T
Un kā ar pārējām precēm, kur būtu jābūt metālam, bet ir sūdīga plastmasa?
Def
D
Būtu nu labāk dramatiski ierobežojuši nelegālo imigrantu ieplūšanu Eiropā !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits