Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eiropas Komisija aicina turpināt patvēruma pieteikumu apstrādi

Eiropas Komisija (EK) aicina turpināt patvēruma pieteikumu apstrādi Eiropas Savienībā (ES) un būt maksimāli elastīgiem termiņos, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

EK piektdien pieņēma norādījumus, kā Covid-19 laikā īstenot ES noteikumus patvēruma, atgriešanas un pārmitināšanas procedūru jomā, kas tiks iesniegti ES dalībvalstīm. Tādējādi EK reaģē uz dalībvalstu lūgumu sniegt padomu, kā nodrošināt procedūru nepārtrauktību un pamattiesību ievērošanu minimālā līmenī.

Norādījumi sagatavoti ar Eiropas Patvēruma atbalsta biroja un Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras Frontex atbalstu un sadarbībā ar valstu iestādēm.

EK priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins uzsvēra, ka pandēmija tiešā veidā ietekmē to, kā tiek īstenoti ES noteikumi patvēruma un atgriešanās jomā, un tai ir negatīva ietekme uz personu pārmitināšanu.

"Šodien mēs rīkojamies ar nolūku atbalstīt dalībvalstis, sniedzot norādījumus par to, kā izmantot ES noteikumos paredzēto elastību, lai pēc iespējās lielākā mērā nodrošinātu procedūru nepārtrauktību, vienlaikus pilnībā gādājot par cilvēku veselības un tiesību aizsardzību," norādīja Shins.

Tāpat viņš akcentēja, ka mūsu dzīvesveids pēdējo nedēļu laikā ir krasi mainījies, tomēr mūsu vērtības un principi nedrīkst mainīties.

ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone pavēstīja, ka pat ārkārtas situācijā, kas valda veselības jomā, nepieciešams garantēt individuālās pamattiesības. Norādījumos ir sniegti padomi, kuri piemērojami praktiskiem risinājumiem un kuros ir ņemtas vērā dalībvalstīs paustās bažas un valstu ieviestie ierobežojumi.

Norādījumos uzsvērts, ka ir jāturpina pieteikumu reģistrācija un apstrāde. Tāpat jāpieļauj maksimāla elastība attiecībā uz termiņiem un pieteikumu apstrādes, un izskatīšanas ilgumu; tomēr reģistrācijas kavējumi nenozīmē to, ka pieteikuma iesniedzējiem netiek nodrošināti pienācīgi uzņemšanas apstākļi.

Personiskās intervijas var veikt īpašā režīmā, piemēram, vai nu attālināti, izmantojot videokonferences, vai arī vajadzības gadījumā tās pat var tikt izlaistas.

EK mudina visas dalībvalstis iespējami drīz atsākt pieteikuma iesniedzēju pārsūtīšanu, ņemot vērā mainīgos apstākļus. Ja pārsūtīšanu uz atbildīgo dalībvalsti nevar veikt piemērojamajā termiņā, dalībvalstis var divpusēji vienoties par pārsūtīšanas veikšanu vēlāk. Šāda rīcība ir vēlama nepavadītu nepilngadīgo un ģimenes atkalapvienošanās gadījumos, uzsvērts norādījumos. EK un Eiropas Patvēruma atbalsta birojs ir gatavi sekmēt dalībvalstu sadarbību.

Norādījumos akcentēts, ka karantīnas un izolācijas pasākumiem jābūt pamatotiem, samērīgiem un nediskriminējošiem. Pieteikuma iesniedzējiem ir jāsaņem nepieciešamā veselības aprūpe. Tiem, kuri atrodas aizturēšanas vietās, joprojām vajadzētu būt pieejai svaigam gaisam, un jebkādi ierobežojumi, piemēram, apmeklējumu ierobežošana, ir rūpīgi jāizskaidro.

Gadījumos, kad sabiedrības veselības aizsardzības pasākumu dēļ nav iespējams paņemt pieteikuma iesniedzēja pirkstu nospiedumus, dalībvalstīm saskaņā ar Eurodac regulu būtu jāņem pirkstu nospiedumi pēc iespējas ātrāk un ne vēlāk kā 48 stundas pēc tam, kad šādi veselības apsvērumi vairs nepastāv.

EK atzīst, ka Covid-19 uzliesmojums ir radījis nopietnus pārmitināšanas operāciju traucējumus. Dalībvalstis, kā arī ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos un Starptautiskā Migrācijas organizācija ir uz laiku pārtraukušas pārmitināšanas operācijas.

Norādījumos akcentēts, ka cik vien iespējams, būtu jāturpina sagatavošanas darbības, lai varētu raiti atsākt pārmitināšanas operācijas. 

EK uzsver, ka tā turpinās atbalstīt dalībvalstis, lai tās varētu izpildīt savas saistības attiecībā uz 2020.gadu, un pieļaus elastību saistībā ar īstenošanas laiku.

Pasākumi, kas veikti visā pasaulē, lai ierobežotu pandēmiju, būtiski ietekmē arī personu atgriešanu. Neraugoties uz Covid-19 izraisītajiem pagaidu traucējumiem, darbs pie procedūrām atgriešanai uz trešajām valstīm būtu jāturpina, norāda EK.

"Vairāk nekā jebkad brīvprātīga atgriešanās būtu jānosaka par prioritāti - arī tādēļ, ka tā rada mazāku apdraudējumu veselībai un drošībai," uzvērts norādījumos. Frontex ir gatava palīdzēt dalībvalstīm organizēt gaisa operācijas. 

Būtu jāturpina arī cieša sadarbība un kontakti ar trešajām valstīm attiecībā uz šo valstu valstspiederīgo identificēšanu, dokumentu izsniegšanu viņiem un viņu atgriešanu, piebilst EK.

Attiecībā uz pirmsizraidīšanas aizturēšanu - pandēmijas laikā ieviestie pagaidu ierobežojumi nebūtu jāinterpretē kā tādi, kas ļautu secināt, ka visos gadījumos vairs nepastāv pamatota izraidīšanas iespējamība, norāda Komisija. EK aicina dalībvalstis izvērtēt katru gadījumu atsevišķi, lai noteiktu, vai joprojām pastāv pamatota izraidīšanas iespējamība.

EK 16.martā aicināja valstu vai to valdību vadītājus sākotnēji uz 30 dienām ieviest pagaidu ierobežojumu nebūtiskiem ceļojumiem uz ES. Šis ierobežojums tika pagarināts līdz 15.maijam. Vadītāji šo aicinājumu apstiprināja 17.martā un kopš tā laika visas ES dalībvalstis, izņemot Īriju un Šengenas valstis, kuras nav ES dalībvalstis, ir pieņēmušas valsts mēroga lēmumus, kas vajadzīgi ceļošanas ierobežojuma īstenošanai.

Ceļošanas ierobežojuma izņēmumi attiecas arī uz personām, kurām vajadzīga starptautiska aizsardzība, vai uz cilvēkiem citu humānu iemeslu dēļ, ievērojot neizraidīšanas principu.

Norādījumi tiks papildināti konkrētām jomām veltītās tematiskās sanāksmēs, ko rīkos ES aģentūras, lai palīdzētu dalībvalstīm ar praktiskiem padomiem un veicinātu paraugprakses apmaiņu.

 

Top komentāri

Ursula Sorosa
U
Āfrikas Komisija domā par afrikāņiem. Āfrikas Komisijai būtu jāpamet Eiropa un jādodas uz savu Āfriku. Lai tur reklamē savas Āfrikas vērtības.
Def
D
eiropas vērtības Nav čurku un melno vākšana eiropa!!!!
spriidiic
s
Prioritāte Nr. 1 , vai ne ? Tāpat , interesanti , kāpēc nelegālie neslimo ar dižķibeli c19 ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits