Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eiropas lielākā lidsabiedrību asociācija cer izskaust gaisa satiksmes kontrolieru streikus

Viens no galvenajiem Eiropas lielākās lidsabiedrību asociācijas Airlines for Europe (A4E) mērķiem šogad ir turpināt darbu pie gaisa satiksmes kontrolieru streiku izskaušanas, šodien Briselē A4E aviācijas samitā informēja asociācijas pārstāvji.

Īrijas aviokompānijas Ryanair valdes priekšsēdētājs Maikls O'Līrijs klāstīja, ka Eiropā kontrolieru streiks notiek vidēji reizi deviņās dienās. Tā esot milzīga vara, attiecīgajiem cilvēkiem vienkārši neierodoties darbā un ''aizverot Eiropas debesis''.

Pēc O'Līrija teiktā, Eiropas Savienības (ES) iekšzemes kopprodukts kopš 2010.gada zaudējis vairāk nekā 12 miljardus eiro gaisa satiksmes kontrolieru streiku dēļ, kas, izjaucot pasažieru atpūtas un biznesa plānus, samazina aviācijas nozares ieņēmumus, produktivitāti, kā arī tūristu tēriņus.

Lai šo problēmu risinātu, šogad plānotas aktīvas sarunas un kopīgs darbs ar Civilās aeronavigācijas pakalpojumu organizāciju (CANSO) pie gaisa satiksmes kontrolieru streiku izskaušanas.

Aviokompānijas Air France-KLM vadītājs Žans Marks Žanaijaks pastāstīja, ka A4E tāpat šogad plāno pastiprinātu spiedienu Eiropas aviokompānijām nozīmīgajā jautājumā par lidostu maksām.

Viņš pastāstīja, ka Eiropas lidostas lielākoties strādā monopola apstākļos un reti konsultējas ar lidsabiedrībām par lidostu maksām. A4E sagaida Eiropas direktīvas par lidostas maksām pārskatīšana tāpēc, ka tā nav efektīva. Eiropas Komisija patlaban to vērtē, un process varētu noslēgties šā gada trešajā ceturksnī.

A4E vēlas, lai tiktu izvērtētas lidostu ''spēka pozīcijas'' aviācijas nozarē, lai lidostas maksas tiktu noteiktas caurskatāmi un konsultācijās ar aviokompānijām. Tāpat asociācija vēlas, lai katrā ES valstī būt neatkarīgs regulators, kas lidostas maksas vērtētu un izšķirtu strīdus starp lidostām un aviokompānijām.

Žanaijaks vadītājs uzsvēra, ka tas veicinātu gan nozares, gan Eiropas ekonomikas attīstību.

Savukārt International Airlines Group (IAG) vadītājs Vilijs Volšs atzīmēja, ka būtiska ietekme uz industriju un Eiropas ekonomiku ir aviācijas nodokļiem, ar kuriem pērn iekasēti 5,6 miljardi eiro.

Lai gan nodokļu politika ir katras ES dalībvalsts pārziņa, A4E ieskatā Eiropas Komisijai vajadzēja iejaukties un meklēt risinājumus, kā šie nodokļi Eiropā varētu tikt atcelti.

Pēc Volša teiktā, daudzās Eiropas valstīs pierādījies, ka šādi nodokļi bremzē nozares un, it īpaši, konkrētās valsts ekonomikas attīstību. Šāda situācija novērota, piemēram, Nīderlandē, kur šādu nodokļu ieviešana rezultējās aviosatiksmes apmēra kritumā, bet to atcelšana strauji veicināja izaugsmi.

Savukārt, komentējot ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa protekcionisma politikas un Apvienotās Karalistes lēmuma izstāties no ES potenciālo ietekmi uz aviācijas nozari, A4E pārstāvji pauda, ka, visticamāk, lielas ietekmes nebūs, ņemot vērā, ka attiecīgā joma sniedz ieguvumus visām iesaistītajām pusēm.

Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Henriks Hololejs samitā pauda, ka komisija, protams, nevar aizliegt streikus, taču tā var censties mazināt to ietekmi, pie kā patlaban tiek strādāts.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šajā jautājumā Eiropas Komisija ''staigā par šauru līniju'' - leģislatīvs risinājums nav iespējams, taču komisija centīsies nodrošināt un veicināt dialogu starp iesaistītajām pusēm.

Savukārt, komentējot jautājumu par lidostu maksām, Hololejs norādīja, ka diskusijās par direktīvas uzlabojumiem tiks iesaistīti arī nozares pārstāvji, kad izpēte rezultāti kļūs skaidri.

A4E ir Eiropas jaunākā un lielākā lidsabiedrību asociācija, kas bāzēta Briselē. 2016.gada janvārī dibinātā asociācija apvieno Aegean, Air France-KLM, easyJet, Finnair, Icelandair, International Airlines Group (IAG),Jet2.com, Lufthansa Group, Norwegian, Ryanair, TAP Portugal, Volotea, kā arī Latvijas nacionālo aviokompāniju airBaltic. Asociācija plāno turpināt paplašināšanos.

Ar pārvadātiem vairāk nekā 550 miljoniem pasažieru gadā A4E dalībnieki veic vairāk nekā 70% no kontinenta lidojumiem, kopā veidojot 2700 lidmašīnu floti un gada apgrozījumam pārsniedzot 100 miljardus eiro.

Pievienota 13.-15.rindkopa
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits