Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Eiropas Parlamenta deputāti prasa veikt pilnu Facebook auditu

Saistībā ar šajā pavasarī izskanējušo Cambridge Analytica datu noplūdes skandālu Eiropas Parlamenta (EP) deputāti prasīs Eiropas Savienības (ES) iestādēm veikt pilnu Facebook auditu un ieviest jaunus pasākumus, lai mazinātu iespēju iejaukties vēlēšanu procesos, portālu Diena.lv informēja Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti aicina Facebook ļaut ES iestādēm veikt pilnīgu uzņēmuma auditu, lai izvērtētu datu aizsardzību un lietotāju datu drošību pēc skandāla saistībā ar 87 miljonu Facebook lietotāju datiem, kas tika iegūti neatbilstīgi un izmantoti ļaunprātīgi.

EP deputāti norāda, ka datu noplūdes skandāls ne tikai iedragājis Eiropas Savienības iedzīvotāju uzticību, bet arī pārkāpis ES likumu. Viņi iesaka Facebook veikt izmaiņas savā platformā, lai tā pilnībā atbilstu ES datu aizsardzības likumam.

EP deputāti norāda, ka iegūtos datus Cambridge Analytica, iespējams, izmantoja politiskos nolūkos - Apvienotās Karalistes referendumā par dalību Eiropas Savienībā un vēlētāju mērķēšanai 2016. gada Amerikas prezidenta vēlēšanu laikā.

Deputāti uzsver, ka steidzami jāvēršas pret jebkādiem mēģinājumiem manipulēt ar gaidāmajām Eiropas vēlēšanām, kā arī norādīja uz nepieciešamību pielāgot vēlēšanas regulējošo likumdošanu atbilstoši jaunajai digitālajai realitātei.

Lai novērstu iejaukšanos vēlēšanās, izmantojot sociālos medijus, EP deputāti rosina:

  • piemērot vispārpieņemtus oflaina vēlēšanu ierobežojumus arī tiešsaistē - noteikumi par izdevumu pārskatāmību un ierobežojumiem, klusēšanas periodu ievērošanu un vienlīdzīgu attieksmi pret kandidātiem;
  • atvieglot tiešsaistes politisko apmaksāto reklāmu un to izdevējorganizāciju vai juridiski atbildīgo personu atpazīšanu;
  • aizliegt sociālo mediju lietotāju profilēšanu vēlēšanu vajadzībām, tostarp tiešsaistes uzvedības izmantošanu, kas varētu atklāt politiskās izvēles;
  • ka sociālo mediju platformām vajadzētu marķēt saturu, ko izplatījuši boti, paātrināt viltotu kontu slēgšanu un sadarboties ar neatkarīgiem faktu pārbaudītājiem un akadēmiķiem, lai novērstu dezinformāciju;
  • dalībvalstīm ar Eurojust atbalstu jāveic izmeklēšana attiecībā uz ārvalstu spēku iespējami veiktiem pārkāpumiem tiešsaistes politiskajā telpā.

Rezolūcija apkopo pieņemtos lēmumus pēc šā gada maijā notikušās sanāksmes starp vadošajiem EP deputātiem un Facebook dibinātāju un vadītāju Marku Zakerbergu, kā arī trim nākamajām uzklausīšanas sanāksmēm. Tajā iekļauta atsauce arī uz 28. septembrī notikušo kiberuzbrukumu, kam tika pakļauti Facebook lietotāju konti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits