Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eiropas Parlaments prasa sodīt klientus, nevis prostitūtas

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāsamazina prostitūcijas "pieprasījums", sodot seksuālo pakalpojumu pircējus, nevis prostitūtas, teikts trešdien pieņemtajā Eiropas Parlamenta (EP) rezolūcijā. Tajā uzsvērts, ka prostitūcija - piespiedu vai brīvprātīga - ir cilvēka cieņu un tiesības aizskaroša. Parlaments aicina dalībvalstis meklēt gala stratēģijas un alternatīvus ienākumu avotus sievietēm, kas vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju.

"Mums vajadzīgi nevis vispārēji tiesību akti, kas neveiksmīgi tiek īstenoti Holandē un Vācijā, bet daudz niansētāka pieeja prostitūcijai, sodot pakalpojumu pircējus, kas sieviešu ķermeņus uzskata par patēriņa precēm, un nepiemērojot kriminālatbildību tām personām, kas spiestas nodarboties ar seksuālo pakalpojumu sniegšanu," norāda rezolūcijas izstrādātāja Mērija Hanībola no Lielbritānijas. "Mēs vēlamies uzsvērt, ka EP vēlas cīnītos par prostitūcijas apkarošanu, nevis to pieņemt kā dzīves faktu."

Nesaistošā rezolūcija pieņemta ar 343 balsīm par, 139 pret un 105 atturoties, portālu Diena.lv informēja EP Informācijas birojā Rīgā.

Lielākā daļa deputātu uzskata, ka visefektīvākais veids, kā cīnīties pret sieviešu un nepilngadīgu meiteņu tirdzniecību seksuālai izmantošanai un uzlabot dzimumu līdztiesību, ir tā dēvētais Ziemeļvalstu modelis modelis, kuru izmanto Zviedrijā, Islandē un Norvēģijā. Atbilstoši tam prostitūcija tiek uzskatīta par cilvēktiesību pārkāpumu un vardarbību pret sievietēm un krimināli sodāma ir seksuālo pakalpojumu pirkšana, nevis prostitūcijas pakalpojumu sniegšana. Deputāti aicina ES dalībvalstis izmantot šo modeli kā piemēru.

Viņi arī uzskata, ka seksuālo pakalpojumu pirkšana, kurus sniedz prostitūtas, kas nav sasniegušas 21 gadu vecumu, būtu jāatzīst par noziedzīgu nodarījumu visā Eiropā.

Deputāti uzsver, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem vairumu cilvēktirdzniecības upuru (62%) tirgo seksuālas izmantošanas nolūkā, 96% identificēto un iespējamo cietušo ir sievietes un nepilngadīgas meitenes. Viņi norāda, ka ES dalībvalstīm jāstiprina cīņa pret cilvēku tirdzniecību un upuru aizsardzība.

Rezolūcija mudina dalībvalstis finansēt organizācijas, kas piedāvātu izejas stratēģijas, lai atbalstītu sievietes, kas vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju, un mudinātu minētās iestādes palīdzēt šīm personām atrast citus veidus, kā nopelnīt iztiku. Deputāti arī norāda, ka izglītībai un nabadzības samazināšanas pasākumiem ir liela nozīme prostitūcijas novēršanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits