Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropas Parlaments ratificē pēc Brexit tirdzniecības vienošanos

Eiropas Parlaments (EP) otrdienas vakarā Briselē ratificēja Eiropas Savienības (ES) pēc Brexit tirdzniecības vienošanos ar Lielbritāniju.

No 697 balsojušajiem EP deputātiem 660 atbalstīja vienošanās ratifikāciju, pieci bija pret, bet 32 atturējās, trešdienas rītā paziņoja Eiroparlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

Sagaidāms, ka vairāk nekā 1000 lappušu garais līgums stāsies spēkā 1.maijā. Lielbritānijas parlaments to apstiprināja jau decembrī.

Vienošanās aptver ne tikai komerciālās attiecības, bet arī konkurences noteikumus, nozvejas vienošanās un nosacījumus tālākai sadarbībai tieslietās, transportā un enerģētikā.

"Eiropas Parlaments šodien nobalsoja par vistālejošāko vienošanos, kādu ES jebkad panākusi ar kādu trešo valsti," pēc balsojuma pavēstīja Sasoli.

"Tā var veidot pamatu, uz kura mēs būvējam jaunas (..) ES-Lielbritānijas attiecības," viņš sacīja. Sasoli tomēr brīdināja, ka Eiroparlamenta deputāti novēros vienošanās ieviešanu un "nepieņems nekādu atkrišanu no Lielbritānijas valdības puses".

"Jums nevar būt dalības ES priekšrocības, esot ārpus [ES]. Tomēr šī vienošanās ļoti cenšas mīkstināt visļaunākas sekas," norādīja Sasoli.

Eiroparlamenta apstiprinātā tirdzniecības vienošanās tika noslēgta 24.decembrī pēc deviņus mēnešus ilgām sarunām. Tās nodrošinās ietvaru Lielbritānijas jaunajām attiecībām ar ES piecus gadus pēc Lielbritānijas balsojuma par 47 gadus ilgās dalības ES izbeigšanu.

Balsojums notika laikā, kad pastāv strīdi par Brexit vienošanos īstenošanu no Lielbritānijas puses un domstarpības par uzņēmuma AstraZeneca ražotās Covid-19 vakcīnas piegādēm ES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits